Ως κάλεσμα στην κοινωνία, χαρακτήρισε ο υπεύθυνος Οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης τη σειρά περιφερειακών συσκέψεων που το κόμμα θα οργανώσει το επόμενο διάστημα σε όλη την επικράτεια.


Στόχος, όπως ανακοινώθηκε, η εξειδίκευση του προγράμματος του κόμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν αναλογιστεί, πάντως, κανείς ότι οι περιφερειακές συσκέψεις θα εξειδικεύσουν για την κάθε περιοχή το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, τότε αυτό, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε... προεκλογική περίοδο.

Όπως εξήγησε- κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου- ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, «η προγραμματική διαδικασία και εμβάθυνση είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία, πάνω όμως, σε βασικούς άξονες, όπως είναι η κατάργηση του μνημονίου και ο τερματισμός της ύφεσης». Επιπλέον, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι το πρόγραμμα της ΔΕΘ αποτελεί πρόγραμμα βάσης, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα από αυτά που προβλέπει θα υλοποιηθούν άμεσα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. 

Σύμφωνα με τον κ. Κορωνάκη, ο στόχος των περιφερειακών συσκέψεων είναι η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, προκειμένου όχι μόνο να φύγει η σημερινή κυβέρνηση αλλά και για να στηριχθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς (πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα) και η οποία θα κριθεί από την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων. Πάντως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πως το κόμμα είναι έτοιμο σε ό,τι αφορά τις βασικές θέσεις του προγράμματος και στην περίπτωση που υπάρξουν πιο γρήγορα πολιτικές εξελίξεις.

Στις περιφερειακές συσκέψεις έχουν προσκληθεί πολιτικοί, κοινωνικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς, αλλά και εκπρόσωποι από κινήματα πολιτών. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν επιμελητήρια, συνδικάτα, εργατικά κέντρα, καθώς, επίσης, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης της κάθε περιοχής, ανεξαρτήτως του χώρου από τον οποίο προέρχονται. 

Μεταξύ των πολιτικών φορέων που έχουν προσκληθεί στις περιφερειακές συσκέψεις είναι η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κοινωνική Συμφωνία, η Κοινωνία Πρώτα και οι Οικολόγοι. 

Πάντως, όπως σημείωσαν οι κ.κ. Βίτσας και Κορωνάκης, «η διαβούλευση θα γίνει με θεσμούς, κινήματα και φορείς χωρίς αναγκαστικά όλοι αυτοί να συμφωνούν μαζί μας».

Οι περιφερειακές συσκέψεις -στις περισσότερες από τις οποίες θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του κόμματος- ξεκινούν αύριο με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Λαμία) και την Κυριακή (30 Νοεμβρίου), με την περιφέρεια Ηπείρου (Γιάννενα).