karatzaferis_vellopoulos_20101015_01[2]
Το «πόθεν έσχες» του Γιώργου Καρατζαφέρη ελέγχουν οι ορκωτοί λογιστές μετά από εντολή του προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Γιώργου Καλαντζή.

 

Την είδηση ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Καλαντζής ενημέρωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φτάσει στη Βουλή τα σχετικά εισαγγελικά αιτήματα για το εάν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε συμπεριλάβει τα προηγούμενα χρόνια στο «πόθεν έσχες» του τις δύο υπεράκτιες εταιρίες που κατέχει μαζί με τον υιό του και στις οποίες εντοπίστηκαν εμβάσματα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντζής ανέφερε ότι έδωσε ήδη εντολή στους ορκωτούς λογιστές και τις υπηρεσίες της Βουλής να προχωρήσουν σε ελέγχους. Μάλιστα, όπως είπε, μόλις θα λάβει τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα τα θέσει υπόψη των βουλευτών - μελών της Επιτροπής.

Το θέμα των offshore

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, αίτημα για να διαπιστωθεί αν ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει συμπεριλάβει στο πόθεν έσχες του δύο υπεράκτιες εταιρίες στην Καραϊβική που φέρεται να του ανήκουν έχει αποστείλει στη Βουλή ο αρμόδιος Εισαγγελέας, καθώς το όνομα του προέδρου του ΛΑΟΣ προκύπτει ως πιθανά εμπλεκόμενο σε νέο σκάνδαλο εξοπλιστικών και συγκεκριμένα στην εξαγορά ελικοπτέρων Super Puma.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, πρόκειται για την Catalina International LTD, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI.

Από τη σχετική έρευνα της δικαιοσύνης έχει προκύψει ότι η Catalina International, έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους, τα οποία φέρονται να προέρχονται από άτομο που αποτέλεσε τον μεσάζοντα για το κλείσιμο συμφωνίας για αγορά ελικοπτέρων Super Puma το Δεκέμβριο του 2000. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Τσάτσο που αντιπροσώπευε μαζί  με τον Σταύρο Κομνόπουλο τη γαλλογερμανική εταιρία Eurocopter.

Η απάντηση στο ερώτημα αναγραφής ή όχι των δύο εταιριών στο πόθεν έσχες του προέδρου του ΛΑΟΣ, αναμένεται να αποσαφηνιστεί και η εμπλοκή του Γιώργου Καρατζαφέρη σε πληρωμές που έγιναν από το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της απόκτησης των εν λόγω ελικοπτέρων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η σύμβαση 37Γ/00 για τα ελικόπτερα Super Puma, τύπου AS-332, της εταιρίας Europter , υπεγράφη στις  21 Δεκεμβρίου 2000 από τον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και αφορούσε στην αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων έναντι του ποσού των 61.741.925 ευρώ. Η σύμβαση προέβλεπε και την αγορά ακόμα δύο ελικοπτέρων, όπως και έγινε το 2002, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Λίγα χρόνια μετά, οι έρευνες πέφτουν πάνω σε έναν λαβύρινθο πληρωμών, ο οποίος οδηγεί και στο όνομα του Γ. Καρατζαφέρη.

Η έρευνα ακολουθεί τη διαδρομή των δύο εμβασμάτων που δέχθηκε το Νοέμβριο του 2007 η εταιρία Catalina International, συνιδιοκτησίας του Γιώργου Καρατζαφέρη με τον γιο του Ιωάννη σε ποσοστό 50% έκαστος, η οποία ιδρύθηκε το 1992 στον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής. Η δεύτερη υπεράκτια εταιρία που ανήκει στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, η Homeric TCI, ιδρύθηκε το 1983 και έχει έδρα τα νησιά Τερκς και Κάικος.

Η απάντηση του Καρατζαφέρη

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης προέβη, σήμερα το πρωί, στην ακόλουθη δήλωση:

«Σχετικά με την βασιμότητα και έκταση των αναφερομένων στο δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, δηλώνω ότι αγνοώ παντελώς τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό. Εκτιμώ την προσπάθεια της εφημερίδας να ρίξει άπλετο φως σε τέτοιες υποθέσεις που άλλωστε είναι ξένες στον αξιακό και πολιτικό κώδικα και χαρακτήρα μου. Προσωπικά, θα κάνω τις επιλογές μου ώστε να διευκολύνω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια. Πάντως στέλνω προς όλους το μήνυμα ότι είμαι εδώ, όρθιος και «έχουν γνώσιν οι φύλακες».