H Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος οργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο με τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Το χθες - Θεσσαλονίκη: Το σήμερα και το αύριο».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης το ντοκιμαντέρ Οι Θησαυροί της UNESCO.

Πρόκειται για μια παραγωγή – προσφορά της ΠΕΕΒΕ στην πόλη, που έρχεται να καταγράψει και να προβάλει το πλουσιότατο μνημειακό πολιτιστικό της απόθεμα, που ανάλογό του ελάχιστες πόλεις στον κόσμο έχουν να παρουσιάσουν.

Στη συνέχεια και με αφορμή τη γοητεία που γεννά αυτή η γλαφυρή παρουσίαση, μέσα από τα μνημεία, του μακρότατου, σύνθετου και γοητευτικού ιστορικού παρελθόντος της πόλης μας, θα πάρουν διαδοχικά το λόγο πέντε Θεσσαλονικείς, επιλεγμένοι έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν ένα ευρύτατο φάσμα ηλικιών, δραστηριοτήτων και απόψεων και θα καταθέσουν τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τις ανησυχίες τους για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσουν οι :

  • - Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτων
  • - Ελένη Σβυριάδη, αρχιτέκτων, στέλεχος της πρωτοβουλίας «Θεσσαλονίκη Αλλιώς»
  • - Περικλής Μήτκας, πρύτανης του Α.Π.Θ.
  • - Ισμήνη Τορνιβούκα, επιχειρηματίας και συγγραφέας
  • - Σάκης Ιωαννίδης, δημοσιογράφος

Την εκδήλωση θα κλείσει με τον δικό του τρόπο ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας σαν ένας απλός Θεσσαλονικιός.

Η Παναγία Χαλκέων, ένα από τα 15 μνημεία που έχει αναγνωρίσει η UNESCO ως Θησαυρό Παγκόσμιας Κληρονομιάς, φωτογραφία Σίμος Μπενσασσών, 1965


Το ιστορικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί αναδεικνύει την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την σημασία των δεκαπέντε μνημείων της Θεσσαλονίκης, που έχουν χαρακτηρισθεί από την UNESCO  ως χώροι Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα μνημεία αυτά είναι:

 Η Ροτόντα, η Αχειροποίητος, ο Άγιος Δημήτριος, η Μονή Λατόμου (Όσιος Δαβίδ), η Αγία Σοφία, η Παναγία Χαλκέων, ο Άγιος Παντελεήμων, οι Άγιοι Απόστολοι, ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, η Αγία Αικατερίνη, η μικρή εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, η Μονή Βλατάδων, ο Προφήτης Ηλίας, το βυζαντινό λουτρό στην Άνω Πόλη και τα τείχη της πόλης, στα οποία συγκαταλέγονται ο Λευκός Πύργος και ο Πύργος του Τριγωνίου.