dimotiko_simboulio_20140915_01.png

Στις… 12.40 μετά τα μεσάνυχτα κλήθηκε να αποφασίσει, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για το αν θα ασκούσε, ή όχι, έφεση στην υπόθεση της δικαίωσης συμβασιούχων εργαζομένων.

 

Μάλιστα, καθώς απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία για την απόφαση να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο –και όχι η Οικονομική Επιτροπή- αναζητούνταν… τρεις ψήφοι για να περάσει το θέμα, αφού κάποιοι σύμβουλοι είχαν φύγει.

Μεταξύ αυτών που ήταν απόντες από την αίθουσα, ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κάτι που έδωσε αφορμή στη μείζονα αντιπολίτευση, να ζητά, για να τοποθετηθεί με ναι ή όχι, την άποψη του δημάρχου. Τελικά ο δήμαρχος… δεν βρέθηκε, την άποψή του τη μετέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος και οι σύμβουλοι της παράταξης “Εντάξει” ψήφισαν λευκό, αφού η άποψη Μπουτάρη δεν είχε ακουστεί –όπως έλεγαν.

Το θέμα αφορούσε έναν υπάλληλο, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τεχνών και Αθλητισμού (σ.σ. που έχει, πλέον, διαλυθεί), ο οποίος κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι είχε προσφύγει στα δικαστήρια, όπου δικαιώθηκε. Ο νόμος, όμως, επιβάλει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ασκούν κάθε ένδικο μέσο, όταν οι υποθέσεις αφορούν μισθολογικές διαφορές.

Καθώς η υπόθεση είχε ομοιότητες με αυτήν των 560 συμβασιούχων που, επίσης, είχαν δικαιωθεί με το ίδιο σκεπτικό, για την οποία ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Κ. Καρούντζος εγκαλεί τα έξι μέλη της τότε Οικονομικής Επιτροπής, η νυν Οικονομική Επιτροπή είχε ζητήσει γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου, που να τη θωρακίζει νομικά, ώστε να μην ασκήσει έφεση κατά του υπαλλήλου. Η Νομική Υπηρεσία δεν γνωμοδότησε και το θέμα έφθασε στο δημοτικό συμβούλιο, ανάβοντας φωτιές.

Τελικά, κατά πλειοψηφία, το σώμα αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση, χωρίς αρνητικές ψήφους, αφού η μείζων αντιπολίτευση επέλεξε το λευκό –και δεν είπε όχι.