Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) της Πολιτικής Προστασίας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση κινδύνων
από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, παγετού, χιονοπτώσεων, περιόδου 2014-2015», πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.


Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, του Δασαρχείου, του Γ΄ Σώματος Στρατού, του Λιμεναρχείου, του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ και εθελοντικών ομάδων του Δήμου Θεσσαλονίκης και όμορων δήμων.

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει της χειμερινής περιόδου, τα οποία είναι τα εξής:
  • Για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων – παγετού, υπάρχει 24ωρη επιφυλακή σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έντονων ανέμων ή και βροχοπτώσεων.
  • Έχει ήδη γίνει προμήθεια 230 τόνων αλατιού αποχιονισμού οδών, το οποίο είναι αποθηκευμένο σε ειδικά στεγασμένο χώρο, ενώ υπάρχουν και 100 τόνοι παλαιό αλάτι, το οποίο με την κατάλληλη επεξεργασία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
  • Υπάρχει μέριμνα για την προετοιμασία υδροφόρων οχημάτων, την πλήρωση αυτών με αλατόνερο, καθώς και για τη συσκευασία αλατιού αποχιονισμού σε σάκους.
  • Σύντομα θα διανεμηθούν οι σάκοι αυτοί σε 50 προκαθορισμένα σημεία μέσα σε μεταλλικά πλαίσια, αλλά και σε σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ κ.τ.λ, κυρίως στις περιοχές του δήμου που πλήττονται πιο άμεσα από συνθήκες παγετού και χιονοπτώσεων, δηλαδή στην Άνω Πόλη, τις 40 Εκκλησιές, την Άνω Τούμπα και την Τριανδρία. Καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, τα 50 αυτά μεταλλικά πλαίσια θα αναπληρώνονται ανελλιπώς για την άμεση εξυπηρέτηση των Δημοτών.
Παράλληλα, έχει επικαιροποιηθεί το σχέδιο ενεργειών που αφορά την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται:
  • Όταν υπάρχει ενημέρωση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία για πιθανή χιονόπτωση ή παγετό, έχει προβλεφθεί δύο υδροφόρα οχήματα να διανυκτερεύουν με προσωπικό στα ψηλά σημεία της πόλης ενώ γίνεται επίσης προετοιμασία για μετατροπή των μηχανημάτων που σκουπίζουν σε αλατιέρες.
  • Σε περίπτωση χιονόπτωσης, αναπτύσσονται συντονισμένες επεμβάσεις με αλατιέρες και υδροφόρα οχήματα με στόχο την διευκόλυνση της αστικής συγκοινωνίας.
  • Λειτουργεί χώρος για την φιλοξενεία αστέγων (υπνωτήριο) στην οδό Ανδρέου Γεωργίου αρ.13, για την εξυπηρέτηση των αναγκών προστασίας των αστέγων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί άμεσα να διαθέσει τα ειδικά μηχανήματα, φορτωτές και οχήματα εφόσον αυτό ζητηθεί.
«Είμαστε ήδη σε ετοιμότητα, υπάρχει ήδη το επιχειρησιακό σχέδιο, και πιστεύω ότι μέσα από την καλή συνεργασία με όλους εσάς θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με πίστη πάντα στο ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο Αντιδήμαρχος.