Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκδηλώνει την αντίδρασή του για την αγορά Γιουσουρούμ, που σχεδιάζει ο Δήμος.>>>
Την έντονη αντίδραση του εμπορικού κόσμου εκφράζει μέσω ανακοίνωσής του ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη αγορά- Γιουσουρούμ στη Νικηφόρου Ουρανού από το δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Φιλιππίδης παρέστη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, μαζί με άλλους επαγγελματικούς φορείς και τόνισε πως δεν κατανοεί το λόγο, που επιμένει ο Δήμος για τη δημιουργία της αγοράς αυτής.
Κάνει λόγο για παρανομία, αθλιότητα, που υπονομεύει το υγιές εμπόριο, ενώ είναι ανεξέλεγκτες οι φορολογικές και αγορανομικές παραβάσεις σε παρόμοιες αγορές.
Επισημαίνει πως η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη αισθητικής, η αντίληψη "ιδιοκτησίας και κεκτημένων" και η άρνηση συμμόρφωσης και σεβασμού των όποιων κανόνων λειτουργίας που κάθε φορά τίθενται από την πολιτεία, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των αγορών, όπου και αν υπήρξαν και λειτούργησαν στο παρελθόν.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς, αποποιείται της ευθύνης ελέγχου (αφού λόγω της σχετικής νομοθεσίας δεν έχει αρμοδιότητα), και με απόλυτα δεδομένο ότι υπάρχει αδυναμία ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες , είτε πρόκειται για αυτήν καθ’ εαυτή την έκταση της αγοράς και το ύψος των νόμιμων αδειών, είτε για τα πωλούμενα είδη και το νόμιμο της απόκτησής τους, είτε για τη νομιμότητα συναλλαγών μέσω φορολογικών παραστατικών, αλλά ακόμη και για την υγιεινή και αισθητική των χώρων δεν εξηγεί πως και με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η νομιμότητα και η εύρυθμη λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς (ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ).
Κάνει λόγο μάλιστα για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της πόλης σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και ζητά τη συμπαράσταση της Πολιτείας.
"Δεν είμαστε αντίθετοι σε μια κοινωνία που θέλει να βγάλει το ψωμί της, αλλά είμαστε και εμείς ένας κλάδος που χτυπιέται από παντού, με δυσβάστακτες συνέπειες, επεσήμανε ο κ.Φιλιππίδης. Στην πόλη μας υπάρχουν χιλιάδες ελεύθερα καταστήματα στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν οι διάφοροι επαγγελματίες και με συνθήκες ισονομίας απέναντι στο στεγασμένο εμπόριο και υγιούς ανταγωνισμού, να επιχειρήσουν".
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου καταλήγει με το εξής αίτημα: "Απαίτηση του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης είναι να κατανοήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τις συνέπειες απέναντι στο στεγασμένο εμπόριο και στους εργαζόμενους σ’αυτό και να αναθεωρήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, την πρότασή του για λειτουργία της υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς (ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ)".