apth_filosofiki_01.jpg

Με μια ματιά οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που παρουσιάζονται, σήμερα, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη:

 

  • 10.30 Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε., μαζί με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, Ευρωβουλευτή του Κ.Κ.Ε., θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στον οικισμό Αγία Σοφία στην Δ.Ε. Διαβατών, του Δήμου Δέλτα, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα διαβίωσης.
  • 12.00 Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία, σε συνεργασία με την πρυτανεία του ΑΠΘ διοργανώνουν εκδήλωση για τη βράβευση της διδακτορικής διατριβής του Αλέξανδρου Σταθακόπουλου που εκπονήθηκε, το 2011, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.   Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο αναπληρωτής πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, καθηγητής Ιωάννης Τζιφόπουλος.  Η διδακτορική διατριβή, με θέμα: «Μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις: Πεδίο εφαρμογής η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης» εντάσσεται στο πλαίσιο των περιβαλλοντικά ορθών πρακτικών διαχείρισης των Απορριμμάτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.) και σκοπεύει στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την περιγραφή ενός μοντέλου διαχείρισής τους, καθώς και στην ανάλυση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισής τους.
  • 12.00 Συνέντευξη τύπου με αφορμή την πειθαρχική-πολιτική δίωξη για “παράβαση καθήκοντος” έξη δημοτικών συμβούλων του Δήμου  Θεσσαλονίκης-μελών της Οικονομικής Επιτροπής κατά τη  δημοτική περίοδο 2010-2014, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
  • 13.30 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , στην αίθουσα συνεδριάσεων (Βασ. Όλγας198) ειδική θεματική συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Μετρό Θεσσαλονίκης: Η πορεία του έργου και τα προβλήματα που έχουν προκύψει». Εισηγήτρια Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε.Θ.
  • 14.00 Η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών-Βαρηκόων Πανοράματος και του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου  ΕΑΕ Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθν. Αμύνης 1).    Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική εκδήλωση των μαθητών των δύο σχολείων σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί σύντομο χορευτικό από ομάδα κοριτσιών του Ειδικού Δ.Σ. Κωφών-Βαρηκόων και του Γυμνασίου Κωφών και Βαρηκόων. Κατόπιν, θα ακουστούν τραγούδια από ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης τα οποία θα αποδοθούν και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. (ΕΝΓ) από τα σχολεία Κωφών και Βαρηκόων.   Τέλος, θα προβληθεί βίντεο της μουσικής εκδήλωσης του Ειδικού Γυμνάσιου-Λύκειου ΕΑΕ Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά το Μάιο του 2014 στο «Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • 17.00 Ομιλίες, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ.   με θέμα: «Ιατρική εκπαίδευση και Wikipedia» με ομιλητή τον Διαχειριστή της Ελληνικής Wikipedia, Κώστα Σταμπούλη.   Και «Ιατρικές Εγκυκλοπαίδειες στην εποχή του σημασιολογικού ιστού: το νόημα της DBpedia», με ομιλητή τον Δρ. Χαράλαμπο Μπράτσα, Σύμβουλο της Μονάδας Σημασιολογικού Ιστού του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Open Knowledge Foundation - Greece.   Η πρόσβαση στο μάθημα θα είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους .
  • 17.30 Ημερίδα με θέμα «Ιπποκράτειος διατροφή» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 45).    Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο Νέων Επιστημόνων και Επαγγελματιών HUMANS.
  • 19.00 Στο Πολιτιστικό Κέντρο, Μ.Αλεξάνδρου 57, παρουσίαση βιβλίου του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, με τίτλο: «Η Φάρμα των Λεπρών της Κύπρου. Η βρετανική πολιτική υγείας και η τύχη των εγκλείστων (1878-1930)». Παρουσιάζουν: Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας ΑΠΘ, Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κύπρου, Αριστείδης Π. Μπίκος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, τ.επιμελητής Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων North Ampton Μ.Βρετανίας. Χαιρετίζει ο Γενικός Πρόξενος Κυπριακής Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Κώστας Ψευδιώτης. Συντονίζει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.
  • 19.30 Διάλεξη με θέμα «Τοπική ιστορία και μυθοπλασία του εγκλήματος: Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη στα μέσα του 9ου αιώνα» με ομιλητή τον καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτη Αγαπητό, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλ. Ιπποδρομίου, αίθουσα συνεδρίων 3ου ορόφου).  Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Ιστορικά Βραδινά στο Κ.Ι.Θ.» που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014, με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τις ιστορικές πτυχές της Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τα αρχεία και τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας.
  • 19.30 Πολεμικό Μουσείο (στην αίθουσα εκδηλώσεων, Γρηγ.Λαμπράκη 4), παρουσίαση βιβλίου αφιερώματος στη μνήμη του Γεώργιου Κατσάνη, Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον ηρωικό θάνατό του το 1974. Χαιρετίζουν: Επιφανίου Ηλίας, εκδότης και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βετεράνων Αθλητών Στίβου του Γ.Σ. «ΗΡΑΚΛΗ»Θεσσαλονίκης, Μηλιωρίτσας Νικόλαος, Αντιστράτηγος ε.α.- Πρόεδρος Παραρτ.ΕΑΑΣ Ν.Θεσσαλονίκης. Ομιλητές: Βασιλική Σπάση-Παπαγεωργίου, Φιλόλογος, Πρόεδρος Συλλόγου Σιδηροκαστρινών και Περιχώρων του «ΡΟΥΠΕΛ», Άντρος Παυλίδης, συγγραφέας-ιστορικός. Συντονίζει ο Νικόλαος Σκαρλάτος.  Από το Σύλλογο των εν Θεσσαλονίκη Σιδηροκαστρινών και περιχώρων το «ΡΟΥΠΕΛ», το Σύνδεσμο Βετεράνων Αθλητών Στίβου του Γ.Σ. «ΗΡΑΚΛΗ» Θεσσαλονίκης και τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου. 
  • 20.00 Στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου του Δημαρχείου Πανοράματος, Αφιερωματική μουσική εκδήλωση, για τη θεματογραφία της έκθεσης του Αστέρη Γκέκα με τίτλο: «Δρόμος μ’ άσβηστα καντήλια», που επιμελείται η Ντάνη Δωρή. Συμμετέχει το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, με μαέστρο τον Ηρακλή Παναγόπουλο.
  • 20.00 Στο χώρο της Εταιρίας για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία-Ε.Κ.Α.Ψ.Υ., Εγνατίας 95, 3ος όροφος, εργαστήριο για την ψυχική υγεία, πρώτες βοήθειες για τα ζητήματα ψυχικής υγείας – κατάθλιψη. Από την Εταιρία για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία.