kalafatis_dimairesies_20140907_01.JPG

Χαμός έγινε, πριν από λίγο, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή το ότι, αύριο, έξι δημοτικοί σύμβουλοι της περασμένης τετραετίας, στο δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει

να καταθέσουν υπομνήματα μετά από έγκληση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης.

Οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι, τότε μέλη της αρμόδιας επιτροπής του δήμου, είχαν αποφασίσει να μην στηριχθεί η έφεση του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε, ως καλύπτοντες πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, τότε υπαλλήλους ορισμένου χρόνου του δήμου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ζήτησε “να υποστηρίξουμε πανηγυρικά την απόφαση της τότε επιτροπής Οικονομικών του δήμου”, αλλά και από το δημοτικό συμβούλιο “να δηλώσει πανηγυρικά τη συμπαράστασή του στους δημοτικούς συμβούλους που εγκαλούνται”.

Με την ίδια εισήγηση ζήτησε από τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών του δήμου να ενισχύσει τα επιχειρήματα της υπόθεσης και να διερευνήσει ακόμη και το δικαίωμα προσφυγής του δήμου κατά της απόφασης του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Κ. Καρούντζου

“Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ουσιαστικά με τις παρεμβάσεις αυτές, ακυρώνεται η αυτονομία της δημοτικής αρχής”, υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης.

Αιφνιδιασμός

“Σε τόσο σημαντικά προβλήματα, εκ θέσεως, δεν δεχόμαστε εισηγήσεις της τελευταίας στιγμής. Πρέπει να υπάρχει εγγεγραμμένη, επισήμως, τοποθέτηση, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να διαβαστεί, εμβριθώς, η εισήγηση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια εισήγηση που εμφανίζεται ο δήμαρχος στο βήμα, διαβάζει μια περίληψη και μας καλεί να πάρουμε απόφαση σε δυο ώρες”, τόνισε στην τοποθέτησή του, αμέσως μετά, ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Εντάξει”, βουλευτής της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης.

Ακολούθησε απίστευτα έντονη στιχομυθία μεταξύ του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλου, του κ. Καλαφάτη που βρισκόταν στο βήμα και του κ. Μηταφίδη που φώναζε από τη θέση του:

Μπουτάρης: Δεν είναι δυνατό να γίνει σήμερα. ΄

Καλαφάτης: Άρα σήμερα, ούτε ομόφωνη, ούτε μη ομόφωνη απόφαση υπάρχει.

Μπουτάρης: Έθιξα το θέμα επειδή είναι πολύ σοβαρό, για να δοθεί αυτή η δυνατότητα να μοιραστεί στο συμβούλιο η εισήγηση και να υπάρξει απόφαση σε άλλη μέρα.

Αβραμόπουλος:  Συγνώμη, υπάρχει ένα θέμα. Δε θα εκφράσει τη θέση του ο επικεφαλής της μείζονος, ότι στηρίζει, ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ότι οι συνάδελφοί μας έδρασαν με σκεπτικό το συμφέρον του δήμου; Αυτό πρέπει να το πάρουμε απόφαση σήμερα.

Μπουτάρης: Ίσως έγινε παρεξήγηση. Το έγγραφο που κατέθεσα λέει για μια εργασία που πρέπει να γίνει για την προσφυγή στο ΣτΕ.

Καλαφάτης: Τώρα κάνετε συζήτηση; Ανέβηκα στο βήμα για ανακοινώσεις και σεις κάνετε συζήτηση σε θέμα που κρατήθηκε για να συζητηθεί μετά;

Αβραμόπουλος: Δεν έχουμε να συζητήσουμε;

Καλαφάτης: Έχουμε να συζητήσουμε και τον τρόπο που εκμεταλλευτήκατε αυτούς τους ανθρώπους. Παίξατε με την ελπίδα 600 υπαλλήλων! Η διοίκηση έπαιξε μπάλα τις ελπίδες πολλών ανθρώπων!

Όλα αυτά γίνονταν ενώ από κάτω φώναζαν οι σύμβουλοι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καλαφάτης, στρεφόμενος σε αυτούς, είπε: “Όταν κάτι δε σας αρέσει βλέπω τον δημοκρατικό τρόπο που αντιδράτε”!

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως, από το παρόν δημοτικό συμβούλιο “δεν έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση”, επέμεινε στη θέση του πως “οποιαδήποτε απόφαση αφορά τόσα λεπτά θέματα, θέλει ανάλυση από την πλευρά όλων” και δήλωσε για τους υπαλλήλους και τους δημοτικούς συμβούλους που πλήττονται από την απόφαση της γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης: ΅

“Και βεβαίως συμπαραστεκόμαστε. Διότι πιστεύουμε ότι έπραξαν μέσα στα πλαίσια του νόμου. Επειδή θεωρούμε ότι έκαναν αυτό που πίστευαν πως ήταν το σωστό. Φυσικά θα συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους. Από εκεί και πέρα, η πολιτική μου θέση παραμένει, για το πώς χειρίστηκε η διοίκηση το θέμα. Αυτό είναι πολιτικός χαρακτηρισμός και πρέπει να το δεχτείτε”!

Η έντονη συζήτηση συνεχίστηκε, με τον δήμαρχο να λέει πως η εισήγησή του “δεν έχει να κάνει με το αυριανό υπόμνημα(σ.σ. που καλούνται να καταθέσουν οι εγκαλούμενοι). Απλώς, καλά θα είναι, ενόψει της διαδικασίας μια ομόφωνη στάση”, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλαφάτης επανέλαβε τη συμπαράστασή του και στους δημοτικούς συμβούλους και στους εργαζόμενους “που είναι οι όμηροι αυτής της κατάστασης”. Και συνέχισε προς τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ: “Μπορείτε να μιλάτε όλοι εναντίον μου. Δεν έχω πρόβλημα. Εμείς, συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους, που έγιναν μπαλάκι της διοίκησης, συμπαραστεκόμαστε στις αγωνίες τους και, φυσικά, στους αιρετούς που λειτούργησαν με το συμφέρον δήμου”.

Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως “θεωρεί απαράδεκτο” ότι ειπώθηκε πως οι εργαζόμενοι έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης.