ped_amfippoli_synedriasi_kyrizoglou_peristeri_20141111_02.jpg
Με μια δήλωση που αφήνει να εννοηθεί πως η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης κρύβει κι άλλα, ευχάριστα μυστικά, ευχαρίστησε την ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας για την τιμή που της έκανε σήμερα, η επικεφαλής του ανασαφικού έργου στην περιοχή, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

 

Όπως είπε στο σύντομο χαιρετισμό της: «Εγώ είμαι μια απλή αρχαιολόγος που κάνω το καθήκον μου. Αυτή τη στιγμή έχουμε την τύχη να έχουμε μια καταπληκτική ανασκαφή, μια οικουμενική ανασκαφή που παρόμοιά της δεν υπάρχει. Αυτό και μόνο δίνει χαρά σε όλους μας όχι μόνο στους αρχαιολόγους, αλλά φαντάζομαι και σε όλους τους άλλους πολίτες τη χώρας μας, αλλά και της υφηλίου»

Όταν ρωτήθηκε αν έχει να ανακοινώσει κάτι ευχάριστο για το θέμα, απάντησε: «Πάντα τα παρακάτω είναι ευχάριστα».

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, παραδίδοντας τιμητική πλακέτα στην προϊσταμένη της ΚΗ Εφορείας Αρχαιοτήτων, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσπάθειας και του έργου της, τόνισε: «Σεβόμαστε, εκτιμάμε και αγαπάμε το έργο σας, σας παρακολουθούμε νύχτα μέρα». Και πρόσθεσε: «Η σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ δίνει και ένα μήνυμα που ούτως ή άλλως από μόνη της το εκπέμπει, μέσα από τα σπλάχνα της , η Μακεδονική Γή. Ένα μήνυμα προς αυτούς , τους ποικιλώνυμους, που θέλουν να παραχαράξουν τη ιστορία, του τόπου μας την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Πλακέτα παρέδωσε και στο δήμαρχο Αμφίπολης, Κωνσταντίνο Μελίτο, ανέφερε ότι μέσα από αυτή την ανασκαφή «αναγεννιέται και αναβαπτίζεται ο λαός μας».

Τα… δώρα της ΠΕΔ στο δήμο Αμφίπολης

ped_amfippoli_synedriasi_kyrizoglou_melitos_20141111_03.jpg
Ήταν η πρώτη τακτική συνεδρίαση της περιόδου 2014-2019 του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας. Με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ ενίσχυσε οικονομικά τον Δήμο Αμφίπολης, με το συμβολικό ποσόν των 30.000 ευρώ, για εκτέλεση έργων που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση του κυρίων ανασκαφικού έργου.  Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αμφίπολης είναι ο μικρότερος σε πληθυσμό Δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με ομόφωνη, επίσης, απόφασή του το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ παραχωρεί, δωρεάν, κατά χρήση, στον Δήμο Σερρών το νεοκλασικό κτήριο που είναι ιδιοκτησίας της πρώην ΤΕΔΚΝ Σερρών.

Οι Δήμαρχοι των Δήμων Αμφίπολης κ. Κωνσταντίνος Μελίτος και Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης εξέφρασαν τις ιδιαίτερες ευχαριστίες τους προς το ΔΣ της ΠΕΔ.

Και το… δώρο της Περιστέρη στον Κυρίζογλου

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Περιστέρη δώρισε στον Λάζαρο Κυρίζογλου, ένα εκμαγείο, το οποίο τιτλοφορείται "Μεθυσμένος έρωτας"...

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Μακεδονίας-Θρακης κ. Γιώργος Ορφανός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.  Μηνύματα έστειλαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης.  Παρέστησαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, Δήμαρχοι Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμφίπολης.

O Ορφανός για τη βράβευση Περιστέρη

ped_amfippoli_synedriasi_20141111_04.jpg
Σχετικά με την απόφαση της διοίκησης της ΠΕΔΚΜ  να διεξάγει την πρώτη της συνεδρίαση στο δήμο Αμφίπολης, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης έδωσε την δική του ερμηνεία.

«Η συγκεκριμένη επιλογή στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει ένα ένδοξο παρελθόν, το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε αλλά να δημιουργήσουμε και ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τις επόμενες γενιές», σημείωσε ο κ. Ορφανός.