Συνεχίζεται η φυσιολογική καταγραφή της μετασεισμικής ακολουθίας, μετά το διπλό σεισμό 5,1 Ρίχτερ στη Χαλκίδα,
δήλωσε μέσω twitter o καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν καταγραφές ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του επικέντρου και πως το φαινόμενο μέχρι στιγμής εκτονώνεται φυσιολογικά.
Στις 02:54 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 29 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας, με εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.
Στις 03:13 καταγράφηκε σεισμός 3,9 Ρίχτερ.
Κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης εντοπίζεται η διπλή σεισμική δόνηση που αναστάτωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας καθώς επίσης τους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας ενώ έγινε αισθητή ακόμη και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι δύο σεισμοί ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκαν με χρονική απόκλιση μόλις τεσσάρων λεπτών: στη 01:05 ο πρώτος και στη 01:09 ο δεύτερος.
Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού, στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η εξέλιξη των διπλών σεισμών δεν προκαλεί σοβαρή ανησυχία καθώς το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και πάλι ενώ οι επιστήμονες θεωρούν θετική τη σεισμική ακολουθία με τους αρκετούς μικρούς μετασεισμούς, που είναι σημάδι εκτόνωσης της σεισμικής δραστηριότητας.
Από τις δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο την περιοχή 80 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές.
Πηγή Ναυτεμπορική