exadaktylos_philoxenia_20141113_01.jpg

Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, διαθέτουν τα δύο αναγκαία προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, το ένα είναι οι υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες και, το άλλο, η

προσφορά των υπηρεσιών αυτών σε προσιτές τιμές.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθ. Εξαδάκτυλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών ημερίδας στο πλαίσιο της Philoxenia.

Όπως είπε, ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποδειχτεί μία χρυσοφόρα πηγή για την περιοχή, που διαθέτει και υπερσύγχρονα ιατρικά κέντρα,  έχει μεγάλη παράδοση στις μεταμοσχεύσεις και την καρδιοχειρουργική και εξαιρετικό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. “Ο τουρισμός υγείας έχει λαμπρές προοπτικές, όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα της γειτονικής Τουρκίας”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως η Θεσσαλονίκη έχει διαχρονικά διακριθεί  στους τομείς της καρδιοχειρουργικής, των μεταμοσχεύσεων, αλλά και της νευροχειρουργικής όπως και της υποβοήθησης της γονιμότητας, με τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις. Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έχει το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας,  ενώ στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε ιδιωτική κλινική, βρίσκεται το μεγαλύτερο καρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου “Ο Τουρισμός στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Δημιουργώντας Τουριστική Συνείδηση”, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως οι γείτονες Τούρκοι, “με γενναία φορολογικά κίνητρα - μηδενική φορολογία κατά την κατασκευή αλλά και λειτουργία ιατρικών κέντρων- κτίζουν ολόκληρα χωριά για να αναπτύξουν τον ιατρικό τουρισμό, στα οποία μάλιστα ιατρικά κέντρα χειρουργούν και Έλληνες γιατροί”.

Πρότεινε μια σειρά μέτρα, όπως:

  • Ο τουρισμός Υγείας να περάσει, από το υπουργείο Τουρισμού, στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας.
  • Οι υπηρεσίες Υγείας να πιστοποιούνται με ειδικά και όχι με τα “κλασικά” συστήματα που αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες εκτός του χώρου υγείας.