Χιλιάδες ήταν οι Θεσσαλονικείς που αψήφισαν το βροχερό καιρό και ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα του ΕΚΘ, αλλά και του ΠΑΜΕ και πήραν μέρος στις δύο, από τις τέσσερις διαφορετικές πορείες που έγιναν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.


Περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Η πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.00 και μέσω κεντρικών οδών και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί, οι συμμετέχοντες επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.



Χαρακτηριστικές φιγούρες στην πορεία οι συνταξιούχοι. Κρατούσαν πλακάτ και ζητούσαν την επιστροφή των συντάξεων και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Κάποιοι από αυτούς φορούσαν πένθος κι ένας είχε φορέσει ένα ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι...





Στην πορεία του ΕΚΘ πήραν μέρος και δημοσιογράφοι, καθώς ο εργασιακός αυτός χώρος έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό από την οικονομική κρίση. Αυτήν τη στιγμή, στα ελάχιστα εναπομείναντα "μαγαζιά" στο χώρο των ΜΜΕ η πλειοψηφία των εργαζόμενων δουλεύει αλλά πληρώνεται με μεγάλες καθυστερήσεις και με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αφού, ακόμη και με ευθύνη μερίδας συνδικαλιστών, καταστρατηγήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου.




Στην πορεία των δημοσιογράφων υπήρχαν δύο μπλοκ: Ένα των απολυμένων της ΕΡΤ, που παραμένουν στο χώρο της Λ. Στρατού και εκπέμπουν πρόγραμμα, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό. Άλλο ένα, των εργαζόμενων στον Αγγελιοφόρο, οι οποίοι έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος πάνω από τρεις μήνες, ενώ, μόλις πριν μερικές ημέρες, κάποιοι από αυτούς που είχαν τεθεί, από την εργοδοσία, σε εκ περιτροπής εργασία, επειδή είχαν αρνηθεί να υπογράψουν, όπως οι υπόλοιποι, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο και, την Δευτέρα, επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας.




Πήραν, ακόμη, μέρος, σχολικοί φύλακες, καθηγητές, μέλη της ΕΔΟΘ, αλλά και κάτοικοι της Ιερισσού, που διαμαρτυρήθηκαν για τις εξορύξεις χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική.



Από την πλατεία Δικαστηρίων, μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ. Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 2.000 διαδηλωτές. Ανάμεσά τους και εργαζόμενοι της Coca- Cola, που μοίρασαν πολύχρωμα μπαλόνια στους διαδηλωτές. 



Εκεί μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να μας πιάσουν απροετοίμαστους και ότι αν δεν απαντήσουμε δυναμικά, θα έρθουν και χειρότερα. Πρόσθεσε ότι το συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη και η σημερινή απεργία είναι μια ισχυρή απάντηση σε όλους αυτούς που εχθρεύονται ένα οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που δεν συμβιβάζεται με τη σαπίλα που επικρατεί στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.




Η πορεία κατέληξε, επίσης, στο ΥΜΑΘ. Στην είσοδο του υπουργείου οι διαδηλωτές κρέμασαν συμβολικά πανό με το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».



Μπροστά από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση βιοτέχνες, επαγγελματίες και έμποροι. Ανάρτησαν πανό, που γράφει:  «Όχι στη φορολογική άδικη πολιτική».  Οι επαγγελματοβιοτέχνες ενώθηκαν με την πορεία του ΠΑΜΕ.

Περίπου 400 άτομα πήραν μέρος στην τέταρτη συγκέντρωση και πορεία, που οργάνωσαν, από την Καμάρα, συλλογικότητες και μέλη οργανώσεων αριστεριστών και αναρχικές κινήσεις.