Στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εισέβαλε, σήμερα, ομάδα φοιτητών για να κάνει συνέλευση, χωρίς να πάρει άδεια.


Οι φοιτητές εμφανίστηκαν, το πρωί, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και ζήτησαν να τους παραχωρηθεί το Αμφιθέατρο Τελετών, "για να γίνει γενική συνέλευση". Ο Πρύτανης, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, επέστησε την προσοχή τους στο γεγονός ότι ο μόνος επίσημος φορέας, αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και νομιμοποιούμενος να ζητήσει παραχώρηση της αίθουσας είναι ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών, κανένας εκπρόσωπος του οποίου δεν εμφανίστηκε για να θέσει τέτοιο αίτημα. Πρότεινε, δε, να τους παραχωρηθεί άλλο, μικρότερο αμφιθέατρο και, στην περίπτωση που, τελικά, συγκεντρώνονταν περισσότεροι φοιτητές, να τους παραχωρηθεί τότε, το Αμφιθέατρο Τελετών.

Οι φοιτητές αρνήθηκαν κάτι τέτοιο, βρήκαν μια πλάγια είσοδο και μπήκαν από αυτήν στο Αμφιθέατρο Τελετών. Στη συνέχεια κάλεσαν κλειδαρά για να ανοίξει και την κεντρική πόρτα -κάτι που, τελικά, δεν έγινε!

Όπως ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ, "έπειτα και από αυτό το γεγονός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επανέλαβε προς όλους την απαρασάλευτη θέση του για την τήρηση της νομιμότητας μέσα στο Ίδρυμα, με μόνο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου".

Όσον αφορά το λόγο για τον οποίο δε δόθηκε η αίθουσα εξ αρχής, στην ανακοίνωση τονίζεται: "Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, απόφαση διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης λαμβάνεται είτε από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου είτε εάν αυτό ζητηθεί από το ένα τρίτο του συνόλου των φοιτητών που ψήφισαν για την ανάδειξη του ΔΣ. Παρά το γεγονός ότι δεν συνέτρεχε καμία από τις δύο προϋποθέσεις, ο Πρύτανης, ακολουθώντας την πάγια αρχή της Πρυτανείας να μην εμπλέκεται στα φοιτητικά συνδικαλιστικά ζητήματα, πρότεινε στην ομάδα των φοιτητών να τους παραχωρηθεί ένα άλλο αμφιθέατρο και στην περίπτωση που η προσέλευση των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλη, τότε να εξεταστεί η παραχώρηση του Αμφιθεάτρου Τελετών, το οποίο σημειωτέον είναι ο χώρος των επίσημων εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου και παραχωρείται μόνον σε ειδικές περιπτώσεις".

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα voria.gr, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διέψευσε ότι απείλησε πως θα καλέσει την αστυνομία: “Θέση μου δεν είναι να απειλώ κανέναν, θέση μου, ως πρύτανης, είναι να εξασφαλίζω την νομιμότητα και να διαφυλάσω τη δημόσια περιουσία και την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος”, υπογράμμισε.