Την πρότασή του περί σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για να συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, διατύπωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Φώτης Κουβέλης.


Μετά τη σαρανταπεντάλεπτη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως «χρειάζεται ο κοινός τόπος όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Αν αναδιαρθρωθεί το χρέος θα έχει θετικά αποτελέσματα για τη κοινωνία».

Επίσης επισήμανε ότι η πρότασή του εκκρεμεί μέχρι να πουν αν γίνεται αποδεκτή ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι φαίνεται πως θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, απέρριψε εκ νέου τη συγκεκριμένη εκδοχή, λέγοντας:

«Δεν το εξετάζω. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εξασφαλίζει την πολιτική συναίνεση, γιατί αυτή δεν υπάρχει εξ αιτίας της ασκούμενης πολιτικής. Δεν με ενδιαφέρει η προεδρία της Δημοκρατίας».

Κατά την άφιξή του στο προεδρικό γραφείο, ο κ. Κουβέλης ανέφερε στον κ. Παπούλια ότι «οι πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων είναι παρούσες, όμως είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ένας κοινός πολιτικός τόπος, προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μια διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να αναδιαρθρωθεί το χρέος, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Και εάν δεν υπάρξει αυτή η αναδιαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι προφανές ότι τα δυσμενή αποτελέσματα από ένα χρέος που δεν αναδιαρθρώνεται θα είναι παρόντα και θα είναι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρατήρησε ότι η συνεννόηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος του χρέους, αλλά και των εθνικών θεμάτων. «Το είπα και στον κύριο πρωθυπουργό και στον κ. Τσίπρα ότι χρειάζεται ένα ελάχιστο συνεννόησης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Και χαίρομαι γιατί έρχεστε εδώ για να συζητήσουμε ακριβώς τους τρόπους που πρέπει να βρούμε για να πετύχουμε αυτή την ελάχιστη συνεννόηση», τόνισε.

«Πρέπει και αυτό να αποτελέσει αντικείμενο μιας συνεννόησης εθνικού χαρακτήρα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και τούτο, ας το επαναλάβω, είναι χρήσιμη επανάληψη: ας κρατήσουμε τις άλλες πολιτικές μας αντιθέσεις όσο και αντιπαραθέσεις», επισήμανε ο κ. Κουβέλης.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ