Ο… Τουλούζ Λωτρέκ ζωγραφίζει την… Γκούγκλ

Google_lautreck_20141124_01

Αφιερωμένο στον Τουλούζ Λωτρέκ, τον εκπρόσωπο των μποέμ, ζωγράφο του Μουλέν Ρουζ, είναι το σημερινό doodle της Google.

 

Σήμερα συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του και στο Doodle ο Λωτρέκ απεικονίζεται καθισμένος σε ένα σκαμνί να ζωγραφίζει το πρώτο γράμμα της Google, με φόντο έναν από τους δεκάδες πίνακες του με τις χορεύτριες του Μουλέν Ρουζ, της λεγόμενης Μπελ Επόκ.

Ο Λωτρέκ, ο οποίος γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1864 και απεβίωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 1901, έζησε κυρίως στη Μονμάρτρη του Παρισιού, η οποία ήταν η βασική έδρα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Ο μεγάλος ζωγράφος -ο οποίος έδωσε στα τέλη του 19ου αιώνα δημιούργησε μία συλλογή από συναρπαστικές, κομψές και προκλητικές εικόνες της ζωής εκείνων των χρόνων, επηρεασμένος από την ιαπωνική τέχνη και τα χαρακτικά της- απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας προσβληθεί από σύφιλη και αντιμετωπίζοντας πρόβλημα αλκοολισμού στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Ήταν ο ζωγράφος του οποίου η ζωή ενέπνευσε τον John Huston (1906-1987) ώστε να δημιουργήσει την ταινία Moulin Rouge (1952). Τον ερμηνεύει ο Χοσέ Φερέρ, ο οποίος, για να αποδώσει το γνωστό πρόβλημα υγείας που είχε ο ζωγράφος, είχε δέσει τα πόδια του στις κνήμες και περπατούσε με τα γόνατα! Μια καρικατούρα του βλέπουμε και στο ομώνυμο μιούζικαλ, πολλές δεκαετίες αργότερα.

Σχόλια