tourismos_synedrio_philoxenia_20141114_01.jpg

Δεκάδες καλές προθέσεις καταγράφηκαν στο διεθνές συνέδριο τουρισμού «Destination Thessaloniki», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, από τη ΔΕΘ-Helexpo, το Thessaloniki Convention Bureau (TCB) και τον ΕΟΤ, στο

πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia. Μόνον που οι καλές προθέσεις απείχαν αρκετά η μία από την άλλη όσον αφορά την υλοποίησή τους.

Για τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Ορφανό, χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο για να αξιοποιηθούν οι αρετές της πόλης, αφού στο παρελθόν η σπουδή που επιδείχθηκε για γρήγορες λύσεις δεν εξυπηρέτησε τον τελικό στόχο.

tourismos_synedrio_philoxenia_orfanos_20141114_01.jpg

Για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στόχος είναι το… 2030, όταν στο πλαίσιο του ομώνυμου επιχειρησιακού σχεδίου θα αναδειχθεί ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη(Αλκαζάρ, Μπεζεστένι, Ρωμαϊκή Αγορά, Πλατεία Διοικητηρίου, Άγιος Δημήτριος, Αχειροποίητος, τα ευρήματα της Βενιζέλου και της Αγίας Σοφίας στο μετρό, η Πλατεία Αριστοτέλους και το Καπάνι). Μάλιστα είπε πως στόχος του δήμου είναι να… βελτιώσει το κυκλοφοριακό και τις υποδομές (αν και αυτά είναι στις αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας)… Και κατέληξε μιλώντας για την αρμοδιότητά του: Ζήτησε από τη ΔΕΘ-Helexpo τη δημιουργία ενός θεματικού προϊόντος για το κρασί, στα πρότυπα του θεματικού πάρκου της σοκολάτας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας μίλησε για τις δικές τους προσπάθειες, με το Εργοστάσιο Σοκολάτας και τον Αστερόκοσμο.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, που είχε φύγει στην Αθήνα και παρέστη δια… επιστολής, μίλησε για ένταξη της Θεσσαλονίκης στους προορισμούς υψηλού πολιτιστικού αποθέματος, αλλά και συνεδρίων –τη στιγμή που στην πόλη έκλεισαν τα δύο γραφεία του ΕΟΤ και το ινφοκιόσκι δε λειτουργεί...

Δίκαια μάλλον η πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau, Δέσποινα Αμαραντίδου, αναρωτήθηκε γιατί δεν συνεργαζόμαστε. Κι εξήγησε ότι το πρόγραμμα Ambassadors, που εφαρμόζει το Thessaloniki Convention Bureau, βοηθά τοπικούς παράγοντες(γιατρούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες), να διεκδικήσουν με επιτυχία συνέδρια, τα οποία θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την αύξηση κατά 30% της διοργάνωση συνεδρίων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τη σημασία της εκθεσιακής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo,Κυριάκος Ποζρικίδης: Όπως υπογράμμισε, από έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποδεικνύεται, πως εάν ο εθνικός εκθεσιακός φορέας έπαυε να λειτουργεί, τότε το ακαθάριστο προϊόν της περιοχής της Θεσσαλονίκης θα μειωνόταν κατά 3,6 φορές. Παράλληλα, κάθε αύξηση του κύκλου εργασιών της τοπικής εκθεσιακής αγοράς κατά ένα ευρώ, προκαλεί διεύρυνση της οικονομίας της περιοχής κατά 1,86 Ευρώ, ενώ οδηγεί και σε 28 νέες θέσεις εργασίας.

Οι υπόλοιποι ομιλητές

Τα μοντέλα προσέλκυσης συνεδριακού τουρισμού των περιοχών τους περιέγραψαν με τη σειρά τους οι επικεφαλής γραφείων συνεδρίων από την Τουρκία, τη Σερβία και την Σλοβενία, Ali Sinan Inan, Milos Milovanovic και Miha Kovacic αντίστοιχα.

Τη δημιουργική συνεργασία των φορέων της Θεσσαλονίκης, που απαιτείται, για να προσελκυσθούν μεγάλα διεθνή συνέδρια, επισήμαναν οι κ.κ. Παναγιώτης Σελβιαρίδης, καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ και Κυριαζής Πιτιλάκης, καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ.

Στη συμβολή των διεθνών εκθεσιακών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην τουριστική ανάπτυξη των πόλεων, αναφέρθηκαν η κα. Chiara Ravara, από το Sales & Marketing Department της Ryanair και οι κ.κ. Γιώργος Μουστάκας, πολιτιστικός παραγωγός και διευθυντής της εταιρίας Λάβρυς, James Bilios, Διευθυντής Διεθνών Παραγωγών Θεάματος Broadway Entertainment Group και Νίκος Στεφανίδης, οργανωτής πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τέλος, το θέμα, «Destination Marketing, Tourism Policies & Promotion» έθιξαν με τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Άγγελος Βλάχος, Project Manager «Παρατηρητήριο Τουρισμού Περιφέρειας Ν. Αιγαίου» και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Χρήστου, καθηγητής τουριστικού μάρκετινγκ στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Ιωάννης Σπιλάνης, αναπληρωτής καθηγητής περιφερειακής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.