Υπέρ μιας συμφωνίας με την τρόικα, άμεσα τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στην "Καθημερινή" της Κυριακής. 


«Είναι προς το συμφέρον, τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και της τρόικας να υπάρξει συμβιβασμός αμέσως, με βάση τα υπαρκτά δεδομένα και την κοινή λογική. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να ανακοπεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας» τονίζει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: «Όλοι, και η τρόικα και η ελληνική πλευρά, πρέπει να δείξουμε ρεαλισμό και ευελιξία, προκειμένου να κλείσει αμέσως η συμφωνία».

Σημειώνει ότι, οι πιστωτές πρέπει να τιμήσουν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενώ επιμένει ότι δεν χρειάζονται οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μεταρρυθμίσεις και κατάργηση ειδικών φορολογικών καθεστώτων, όταν αυτά δεν δικαιολογούνται από κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Στουρνάρας, υποστηρίζει ότι είναι ένας αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος φόρος, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τονίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ, εκτιμά ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επέδρασε αρνητικά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.