kykloforiako_pezodromisi_20141109_04.JPG
Κρίσιμα ζητήματα μεταφορών της Θεσσαλονίκης, θα συζητηθούν στη διημερίδα «Οι Δημόσιες Μεταφορές στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Αστική Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη».

 

Τη διημερίδα ετοιμάζει το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων, ειδικών και επικεφαλής φορέων. Θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο «Nikopolis» (Ασκληπιού 16-18, Πυλαία).

Κεντρική προσκεκλημένη ομιλήτρια στη διημερίδα είναι η εκτελεστική διευθύντρια του ευρωπαϊκού δικτύου POLIS, Karen Vancluysen, η οποία θα αναλύσει την ανάπτυξη της καινοτομίας στις δημόσιες μεταφορές σε ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες. Το POLIS είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, στο οποίο συνεργάζονται πόλεις, αρχές μεταφορών και περιφέρειες της Ευρώπης, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις προώθησης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Επίσης, κεντρικός προσκεκλημένος είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, καθηγητής, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των δημοσίων συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται οι πανεπιστημιακοί, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Χρήστος Πυργίδης, Αριστοτέλης Νανιόπουλος, Σπύρος Βούγιας και Μάγδα Πιτσιάβα – Λατινοπούλου.

Επίσης, ομιλίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρι Μπίλλια, τον διευθυντή της «Αττικό Μετρό ΑΕ Θεσσαλονίκης», Γιώργο Κωνσταντινίδη, τον διευθυντή Υποδομών Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Μιχάλη Τσιτώτα, τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Στάθη Αβραμίδη, τον διευθυντή Κίνησης του ΟΑΣΘ, Γιώργο Σπανό, τον προϊστάμενο του τμήματος Αστικών Συγκοινωνιών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιο Κουτσονίκα και τον εντεταλμένο σύμβουλο για συγκοινωνιακά θέματα του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Δημαρέλο.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται και επιστημονικοί συνεργάτες του ΣΑΣΘ και οι θεματικές ενότητες της διημερίδας είναι τέσσερις:

1.Σχεδιασμός και πρόοδος υλοποίησης συγκοινωνιακών έργων.

2.Δημόσιες συγκοινωνίες – Υφιστάμενη εξυπηρέτηση.

3.Θεσμικές εξελίξεις και προοπτικές στις δημόσιες συγκοινωνίες.

4.Σύγχρονες υποδομές προς μια βιώσιμη πόλη.

Στη διημερίδα θα αναλυθούν κρίσιμα ζητήματα μεταφορών της Θεσσαλονίκης, όπως το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών, η ανάπτυξη και οι προοπτικές του μετρό στη Θεσσαλονίκη, το δίκτυο τραμ στη Θεσσαλονίκη, η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, τα μεγάλα οδικά έργα στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, το σύστημα της τηλεματικής στον ΟΑΣΘ, ο χάρτης υποχρεώσεων καταναλωτή, οι σύγχρονοι σταθμοί μετεπιβίβασης, η πρόταση του ΣΑΣΘ για τη χωροθέτηση των στάσεων στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, η υπάρχουσα κατάσταση στις λεωφορειολωρίδες και η επέκταση του δικτύου, το «έξυπνο εισιτήριο», οι υποδομές για «ευάλωτους» χρήστες, τα κοινόχρηστα ποδήλατα κ.ά.