IMG_20141120_192309.jpg

Με μια ματιά οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που παρουσιάζονται, σήμερα, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη.

 

  • 9.30 Στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα εκδηλώσεων, Αγγελάκη 13, 1ος όροφος, τελική συνάντηση διακρατικού έργου «Ενεργειακό όραμα 2020 για τις πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (EnVision 2020)», όπου θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Δράση του Δήμου για την Αειφόρο Ενέργεια με ορίζοντα το 2020 και θα διαβουλευτούν ο οδικός χάρτης επιλεγμένων δράσεων – τεχνολογιών καθώς και οι προτεραιότητες πολιτικής, που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου EnVision 2020. Οργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Αθανάσιο Παππά.
  • 9.30 Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Δεξιάς(φωτογραφία) δοξολογία για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, χοροστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου. Θα ακολουθήσει ομιλία από την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
  • 10.00 Στην αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1ος όροφος κτίριο ΓΔ), η έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα “Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια –17ος – 20ος αιώνας”. Χαιρετίζουν ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχ. Ζαπράνης, ο κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών Κ. Βελέντζας κι ο πρόεδρος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Δ. Κυρκιλής.
  • 11.00 Στο Συνεδριακό Κέντρο “Νικόλαος Γερμανός” της ΔΕΘ (περ. 8, αίθ. Α 2ος Όροφος), ημερίδα ενημέρωσης στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας. Θα εισηγηθεί ο Ιωάν. Πλακιωτάκης, υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Οργανώνει η γενική γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων και η ειδική υπηρεσία για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική οικονομία.
  • 11.15 Στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού, κατάθεση στεφάνων για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Πατουλίδου.
  • 12.00 Επίσκεψη του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπαμιμίκου στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και συνάντηση με τον Πρόεδρο του Α-Τ.Ε.Ι.Θ.
  • 13.00 Επίσκεψη του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπαμιμίκου στο ΠΑ.ΜΑΚ. και συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου.
  • 13.00 Στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, Μοναστηρίου 305-307, συνέντευξη τύπου με αφορμή την έκθεση «Κύπρος, στο γύρισμα του 20ου αιώνα», η οποία θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2014. Για την έκθεση θα μιλήσουν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, ο Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Ελλάδα, Κώστας Ψευδιώτης και ο Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.
  • 13.00 Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθν. Αμύνης 27), έναρξη του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αγειορειτικής Εστίας, με θέμα “Η Εξακτίνωση του Αγίου Όρους στον Ορθόδοξο Κόσμο: Τα Μετόχια”.
  • 18.00 Στην αίθουσα Τελετών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθν. Αμύνης 1), παρουσίαση του βιβλίου των Αναστάσιου Βαβούσκου και Γρηγορίου Λιάντα, με θέμα: “Οι Θεσμοί του Αυτοκέφαλου και του Αυτόνομου Καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, Μελέτες – Πηγές”. Θα μιλήσουν ο καθηγητής του εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της αθήυνας Ιωάν. Κονιδάρη και ο π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Συντονίζει ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΕΜΣ, Νικόλαος Μέρτζος.
  • 19.00 Εγκαίνια της έκθεσης παραδοσιακής φορεσιάς με τίτλο: «Κόρη, Νύφη, Μάνα» διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό - Λαογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Οι φίλοι της Παράδοσης», στο κτήριο της κοινότητας (Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη).  Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά σπάνιες, αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές και πιστά αντίγραφα νυφικών από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την  Ήπειρο, τη Μ. Ασία,  τη νησιωτική Ελλάδα και άλλες περιοχές.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 και θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.
  • 20.00 Στην Casa Bianca Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Βασ.Όλγας 180 και Θεμ.Σοφούλη. Εγκαίνια έκθεσης με θέμα: «Κύπρος: Στο γύρισμα του 20ου αιώνα». Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας Ελλάδος, Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν.