epitropi_protovoulias_enotitas_kentroaristeras_20141109_01.JPG

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να υπάρξει θα πρέπει να ανοίξει. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρώην υπουργός, Παντελής Καψής, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η «Επιτροπή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης για την Ενότητα της Κεντροαριστεράς».

 

Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι προοπτικές της Κεντροαριστεράς και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Ο Π. Καψής κατέγραψε στα αρνητικά της Κεντροαριστεράς το έλλειμα αξιοπιστίας, το παρελθόν που ξεπεράστηκε, την απεμπόληση του μεταρρυθμισμού και τις έντονες εσωτερικές αντιθέσεις. Τόνισε ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικό κράτος. Περιέγραψε την ελληνική κατάσταση ως άθροισμα προνομίων ενώ τόνισε τις διαφορετικές επιπτώσεις της κρίσης στις κοινωνικές ομάδες. Προσδιόρισε τους άξονες δράσης της Παράταξης στο επίπεδο της ευρωπαϊκής πολιτικής σε σχέση με τη λιτότητα και τις δημόσιες επενδύσεις, στην αποτελεσματικότητα του κράτους και της διοίκησης, στη δίκαιη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος και στην προώθηση της νέας οικονομίας και των νέων τεχνολογιών για εξαγώγιμα προϊόντα.

Στην εναρκτήρια ομιλία, εκ μέρους της Επιτροπής, ο Χ. Σεβαστιάδης, παρουσίασε τους στόχους και τη δράση της Επιτροπής, ξεκινώντας από την Πρωτοβουλία των 58, περνώντας στις ευρωεκλογές με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη, έως την απόφαση συμμετοχής στις διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παραταξης. Έθεσε το ζήτημα ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα πολιτική πρόταση, η οποία θα αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικής αναδιάρθρωσης της χώρας.

Η Ντόρα Τσικαρδάνη, εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Μεταρρυθμιστές για τη δημοκρατία και την ανάπτυξη», πρώην βουλευτής, ανακοίνωσε ότι παρά του ότι η πολιτική κίνησή της δε θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Παράταξης, λέει ναι στο διάλογο, ενώ επεσήμανε ότι η βαθειά διαίρεση της Κεντροαριστεράς δεν υπάρχει μόνο στις ηγεσίες.

epitropi_protovoulias_enotitas_kentroaristeras_20141109_02.JPG

Ο Χρόνης Μακρίδης, γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επεσήμανε ότι ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει κάνει την αυτοκριτική του σχεδόν σε μορφή αυτομαστιγώματος, η μέγιστη ευθύνη της κρίσης δεν έχει χρεωθεί στη Ν.Δ. και απέρριψε την περίπτωση μιας απλής εκλογικής συμμαχίας, θέτοντας ως πρόταγμα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό.

Ο Νίκος Μπίστης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς - ΔΠ, πρώην υφυπουργός, θεώρησε τις κατακερματισμένες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ως συγκάτοικους. Εκτίμησε παρόλο που δε θα πάνε όλες μαζί στο συνέδριο της Παράταξη, θα μπορέσουν να βρεθούνε μετά το συνέδριο, έχοντας ως σημεία συμφωνίας την εκλογή του ΠτΔ, την ευρωπαϊκή αγκύρωση, τις νέες συνθήκες συσπείρωσης και, τέλος, τη συνολική εκτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής και της πορείας της.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς - ΔΠ, τόνισε ότι χρειάζεται ατζέντα επίλυσης των προβλημάτων και ανάληψη ευθύνης.

Στο ακροατήριο βρέθηκαν, εκτός των άλλων και οι Σ. Βούγιας, Γ. Πασχαλίδης, Γ. Μαγκριώτης, Θ. Τσαυτάρης, Ε. Καϊλή, Θ. Παππάς, Θ. Μπακογλίδης, Α. Σαουλίδης, Χ. Ηλιάδης, Σ. Αγγελούδης και Β. Γερανίδης