amfipoli_samaras_20140812_03.jpg

«Θα πρότεινα στους τηλε-αρχαιολόγους» που επιχειρούν διαρκώς να μειώσουν την αξία του αρχαιολογικού ευρήματος στην Αμφίπολη και το έργο της αρχαιολογικής ομάδας της κ. Περιστέρη, να μην βιάζονται γιατί στον Τύμβο Καστά θα υπάρξουν σύντομα πολλές ακόμα αποκαλύψεις. Επιμένω και επαναλαμβάνω, η Αμφίπολη θα εξελιχθεί σε ένα οικουμενικής αξίας μακεδονικό μνημείο».

 

Με αυτά τα λόγια, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στήριξε το ανασκαφικό έργο που τελείται στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, από την επικεφαλής της ΚΗ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την αρχαιολογική της ομάδα.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Τζιτζικώστας στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αμφίπολη, συμβολικά, μετά από πρόταση του νέου προέδρου της ΠΕΔ, δημάρχου Μενεμένης – Αμπελοκήπων, Λάζαρου Κυρίζογλου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, βραβεύτηκε η κ. Περιστέρη για το επιστημονικό της έργο.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη την κ. Περιστέρη για το σημαντικό έργο που πραγματοποιεί η ίδια και η ομάδας της, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που πίστεψε στη σημαντικότητα της ανασκαφής και στάθηκε αρωγός χρηματοδοτώντας την έναρξη των αρχαιολογικών εργασιών στην Αμφίπολη. Υπογράμμισε επίσης ότι: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας με επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, που ασχολούνται με την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη των υποδομών και την οργανωμένη προβολή της Αμφίπολης.»

Όσον αφορά το έργο της ΠΕΔ, ο περιφερειάρχης θύμισε ότι αρχίζει το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Δήλωσε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται ήδη στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας.