venizelos_imerida_ygeia_pasok_thessaloniki_20141018_01.jpg
«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, δύσκολη αλλά είναι η τελευταία διαπραγμάτευση πριν την έξοδο μας από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας».

 

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία, όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τους ενημέρωσε για το Eurogroup διότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μαζί με τον πρωθυπουργό απουσίαζαν τις προηγούμενες ημέρες στο εξωτερικό και δεν είχαν απευθείας ενημέρωση. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αξίζει συνεπώς τον κόπο γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έναν διπλό στόχο: Να ολοκληρώσουμε αυτή την τελευταία επιθεώρηση της τρόικας και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την επόμενη φάση μέσα στο πλαίσιο που προβλέπεται από την ΕΕ, γιατί θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο, να είμαστε μια φυσιολογική, θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά με έναν θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να κάνει εύκολα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, που είναι η συνεδρίαση του Eurogroup» και πως «εν πάση περιπτώσει ο ελληνικός λαός θα έχει το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας ώστε η χώρα μας να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «φυσικά πάντα υπάρχει ένα ρώτημα και ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία: Ή θα διαλέξουμε ως λαός και ως έθνος μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους και που είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις που δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι επισφαλείς, ασαφείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Χαρδούβελης: Η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα

Την αισιοδοξία του πως σύντομα η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε σίγουρος πως υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η τρόικα δεν έχει ανοίξει νέα ζητήματα και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι τα γνωστά που βρίσκονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.