Στη Βουλή μεταφέρεται η συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στις εκδοτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες εργαζόμενοι σ΄ αυτές.


Εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου(και οι Ιωάννης  Αμανατίδης, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Αναστάσιος Κουράκης, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Μαρία Μπόλαρη, Ιωάννης Σταθάς και Δημήτρης Στρατούλης), υπογραμμίζουν την κρίση που πλήττει τον τοπικό Τύπο, κάνουν λόγο για συνθήκες ευτελούς εργασίας και για καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας.

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς  Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Αγγελιοφόρος

Για την περίπτωση του Αγγελιοφόρου υπογραμμίζουν ότι «επικρατεί πλήρης ανασφάλεια στους 120 εργαζόμενους», καθώςδεν τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές των τελευταίων μηνών, ότι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως «η διοίκηση της εταιρείας προετοιμάζει να προτείνει ένα νέο πρόγραμμα ”διάσωσης”», με περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού και μισθών.

Μακεδονία

Για την περίπτωση της «Μακεδονίας» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι πρόσφατα «αιτήθηκε ένταξης στο άρθρο 99 ζητώντας περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει (…) νέα χρέη που συσσωρεύτηκαν, κυρίως σε Ταμεία, κατά την τελευταία τριετία», την ώρα που «οι πρώην εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν δεδουλευμένα τριών μηνών και οι νυν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις».

Σπορ του Βορρά

Σε ό,τι αφορά στα «Σπορ του Βορρά», τονίζουν ότι «η καθυστέρηση της μισθοδοσίας είναι στους δύο μήνες και πάντα υπάρχει η απειλή του άμεσου “λουκέτου”»,.

Metrosport

Όσον αφορά στη «Metrosport», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν πολύμηνες καθυστερήσεις δεδουλευμένων μισθών, οι οποίες πλησιάζουν το ένα έτος και οι πληρωμές “έναντι” είναι συχνότατο φαινόμενο».

Τύπος Θεσσαλονίκης

"Ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, η επιχείρηση προχώρησε στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων και την απόλυση 2 δημοσιογράφων", αναφέρεται στην ερώτηση.