Αρνητικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι στην πρόταση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, να καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων, αλλά και των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ από τα ίδια τα Ιδρύματα.


Την απόφαση αυτή έλαβαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση των επιμέρους οργάνων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ.

Κοινός τόπος, τόσο των πρυτάνεων που τοποθετήθηκαν, όσο και των προέδρων των ΤΕΙ, ήταν ότι μια τέτοια αρμοδιότητα πρέπει να συνδέεται με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους τα Ιδρύματα. Παράλληλα, αντιπρότειναν ο αριθμός των εισακτέων να καθοριστεί σε βάθος τετραετίας και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

«Θα επιμείνουμε στη διαβούλευση, δεν το κλείνουμε το θέμα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Εμείς λέμε να προχωρήσουμε τώρα στη λύση που τόσα χρόνια ζητούν. Η μεταφορά της αρμοδιότητας μπορεί να γίνει 100% τώρα. Με ενδιαφέρει μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα να περάσει στα Ιδρύματα» πρόσθεσε. Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος, ζήτησε από τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να αποσαφηνίσουν με ποιον τρόπο και ποια όργανα θα καθόριζαν τον αριθμό των εισακτέων, σε περίπτωση που αναλάμβαναν την αρμοδιότητα.

«Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγόμενων στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί, ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διαρκείας, καθώς ο αριθμός των εισαγόμενων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κώστας Γάτσιος, θέση εξάλλου που διατυπώθηκε στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και υποστηρίχθηκε σήμερα και από τους εκπροσώπους των ΤΕΙ.