Να λειτουργήσει το μετρό. Αυτό υπογραμμίζει και ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του μετά το «θέατρο του παραλόγου» των τελευταίων ημερών, όπως χαρακτηρίζει τα όσα γίνονται.

Τα μέλη του ΕΣΘ θυμίζουν ότι, όταν άρχισε το έργο, το 2006, «οι Θεσσαλονικείς και κατ’ επέκταση, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης πανηγύρισαν κρίνοντας ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στην βιώσιμη κινητικότητα των ανθρώπων της, στη λειτουργικότητα της πόλης. Κρίνοντας ότι θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη σύγχρονη μεγαλούπολη, ελκυστική σε επισκέπτες και επενδυτές. Κρίνοντας ότι θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και το δυναμισμό της». 

Προσθέτουν ότι «παρά το γεγονός ότι πολλοί «πλήρωσαν τοις μετρητοίς» τις συνέπειες της κατασκευής του, παρά το γεγονός της, επί τόσα χρόνια αναστάτωσης της πόλης, παρά το γεγονός των προβλημάτων που προκύπτουν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ο στόχος για τους Θεσσαλονικείς παρέμενε και παραμένει ο ίδιος: να  λειτουργήσει το μετρό».

Τα μέλη του ΕΣΘ τονίζουν ότι έγιναν θεατές «μιας απίστευτης αντιπαράθεσης όλων των συνυπεύθυνων-ανευθυνοϋπεύθυνων  εμπλεκόμενων στην κατασκευή του έργου, η οποία παίζεται στις πλάτες όλων μας». 

Οι έμποροι φωνάζουν: «Αρκετά πια! Θα πρέπει, επιτέλους, όλοι να αντιληφθούν ότι τη Θεσσαλονίκη δεν την ενδιαφέρει ποιος φταίει. Την ενδιαφέρει ο στόχος»!

Κι απαιτούν «από όλους τους εμπλεκόμενους και πρωτίστως από την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άμεση ολοκλήρωση του έργου», «να βρεθούν άμεσα οι τεχνικοοικονομικές λύσεις» και, εφόσον απαιτείται, να προχωρήσει «η ψήφιση σχετικών νομοθετικών διατάξεων,  προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή του έργου», αλλά και «σεβασμό όλων απέναντι  στην πόλη, στους πολίτες της και σε όσους θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους και μένοντας χωρίς δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος: Να λειτουργήσει το μετρό».