dimarxeio_01.jpg

Φαίνεται πως το σίριαλ με τους συμβασιούχους του δήμου Θεσσαλονίκης δεν ολοκληρώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ανέβηκαν ιδιαίτερα οι τόνοι.

 

Η διοίκηση του δήμου δημοσιοποίησε, σήμερα, το φειδωλό ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες, ως συμπαράσταση τόσο στους εργαζόμενους, όσο και προς τα έξι μέλη της προηγούμενης Επιτροπής Οικονομικών τα οποία εγκαλούνται από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, επειδή δεν αποφάσισαν να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσον κατά της απόφασης που δικαίωνε, πρωτόδικα, τους συμβασιούχος. Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης κατηγορεί τον δήμαρχο ότι απουσίαζε την ώρα που έπρεπε να ληφθεί η σχετική απόφαση. Και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ανεβάσει το θέμα και, αύριο, δίνει συνέντευξη Τύπου.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του δήμου Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της 18ης τακτικής συνεδρίασής του στις 19 Νοεμβρίου 2014, ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίζει με απόλυτο τρόπο και συμπαραστέκεται στους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι εγκαλούνται πειθαρχικά από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, επειδή είχαν ψηφίσει στην Οικονομική Επιτροπή ελεύθερα και αβίαστα, να μην ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της απόφασης με την οποία το Δικαστήριο δικαίωνε τους εργαζόμενους που είχαν προσφύγει ενώπιόν του για τα θέματα της εργασιακής τους σχέσης με το Δήμο και δηλώνει τον απόλυτο σεβασμό του στο δικαίωμα εργασίας που έχουν όλοι οι Δημοτικοί Υπάλληλοι».

Νέα επίθεση Καλαφάτη

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης και βουλευτής, Σταύρος Καλαφάτης, προέβη σε νέες δηλώσεις σήμερα για το θέμα:

“Για μια ακόμη φορά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ήταν παρών στα εύκολα, αλλά απών στα δύσκολα. Όταν του ζητήθηκε να πάρει θέση σ’ ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έλαμψε δια της απουσίας του. Κι όμως, λίγο νωρίτερα, ήταν εκεί και δήλωνε επαιρόμενος χαρισματική προσωπικότητα στα θέματα επικοινωνίας. Όταν το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να συμπαρασταθεί σε έξι μέλη της προηγούμενης οικονομικής επιτροπής που έχουν κληθεί σε απολογία και σε, πάνω από, 500 συμβασιούχους εργαζόμενους που δικαιώθηκαν πρωτόδικα, διαπιστώθηκε η χαρισματική του απουσία. Ο δήμαρχος, αντί να πει την άποψή του, σχετικά με το αν θα έπρεπε, το σώμα, να πάρει μια απόφαση για να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς, που, οι μεν έξι έδρασαν έχοντας την πεποίθηση ότι άσκησαν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ οι εκατοντάδες άλλοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στην εργασία, διάβασε κάποια αποσπάσματα από την εισήγησή του, θόλωσε τα νερά και μετέτρεψε σε εκπρόσωπό του τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που κλήθηκε να καλύψει την απουσία του, λέγοντας εκείνος, με λίγες λέξεις αυτό που οι δημοτικοί σύμβουλοι των «Εντάξει» ζητούσαν επισταμένως: Να τοποθετηθεί ο δήμαρχος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Απέδειξε έτσι, ότι οι παλινωδίες αυτής της διοίκησης είναι η δεύτερη φύση της.”

Κόντρα ρελάνς του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη” που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδης, ανακοίνωσε ότι, αύριο το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου γι αυτό το θέμα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μηταφίδης, στο απολογητικό υπόμνημα που κλήθηκε να καταθέσει στον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υποστηρίζει ότι “ο «Καλλικράτης» θα καταντούσε τελικά «Προκρούστης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  καθώς, πέραν του ήδη ασφυκτικού έλεγχου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στους ΟΤΑ, έχει καταργήσει ουσιαστικά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους”.  Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι δεν έκανε τίποτε άλλο παρά έκρινε και αποφάσισε “με γνώμονα την επιστροφή στη νομιμότητα και την εφαρμογή του Συντάγματος”, αρνούμενος να συμπράξει “σε κάθε κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε νέες απολύσεις και σε περαιτέρω εξανδραποδισμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης” –θέσεις που ανέλυσε και στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.