Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν τις πρώτες ασφαλείς στρογγυλές μπαταρίες για τα παιδιά, οι οποίες διαθέτουν μια ειδική εξωτερική επικάλυψη, που αποτρέπει την παραμικρή βλάβη στον οργανισμό ενός παιδιού, ακόμη και αν καταπιεί τη μπαταρία.


Περίπου πέντε δισεκατομμύρια μπαταρίες «κουμπιά» παράγονται κάθε χρόνο διεθνώς και, με το πέρασμα του χρόνου, γίνονται ολοένα πιο δυνατές, άρα και δυνητικά πιο επικίνδυνες αν τις καταπιεί κανείς.

Οι μικρές αυτές μπαταρίες, που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές (παιγνίδια, κομπιουτεράκια, ρολόγια κ.α.), είναι επικίνδυνες γιατί ένα παιδί μπορεί να τις καταπιεί εύκολα. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο καταγράφονται χιλιάδες τέτοια περιστατικά, κυρίως σε παιδιά κάτω των έξι ετών, μερικά από τα οποία οποία δυστυχώς αποβαίνουν μοιραία, ιδίως όταν οι γονείς δεν έχουν καταλάβει ότι το παιδί τους κατάπιε μπαταρία.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, χάρη στη νέα επικάλυψη, η μπαταρία παράγει ηλεκτρισμό μόνο όταν πιέζεται (όταν τοποθετείται στη θέση της σε κάποια συσκευή) και όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι μονωμένη, αδρανής και ασφαλής, ακόμη κι αν βρίσκεται μέσα στο στομάχι. Η μόνωση είναι κρίσιμος παράγων, επειδή οι τραυματισμοί και οι θάνατοι συμβαίνουν, όταν οι μπαταρίες -αφού κάποιος τις καταπιεί- βραχούν από το σάλιο και τα υγρά του στομάχου και απελευθερώσουν ρεύμα μέσα στον οργανισμό μέσα σε λίγες μόνο ώρες.