Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί σήμερα Πέμπτη την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το γαλλόφωνο κανάλι TV5 MONDE, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Unifrance.


Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές 3 γαλλόφωνων ταινιών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τις ταινίες Ο πίνακας / Le Tableau του Ζαν-Φρανσουά Λαγκυονί / Jean-Francois Laguionie (αίθ. Παύλος Ζάννας, 10:30), Ta κορίτσια/Girlhood της Σελίν Σιαμά / Céline Sciamma (αίθ. Τζον Κασσαβέτης, 14:45) -η οποία είναι και υποψήφια για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- και Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ / L'Enlevement de Michel Houellebecq του Γκιγιώμ Νικλού / Guillaume Nicloux (αίθ. Τώνια Μαρκετάκη, 15.00)

Οι ταινίες:

Bande de filles / Τα κορίτσια / Girlhood (φωτ. πάνω)

Γαλλία 2014, Έγχρωμο 112’

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Σελίν Σιαμά / Celine Sciamma

Καταπιεσμένη από την κατάσταση στην οικογένειά της, τις αδιέξοδες προοπτικές του σχολείου και τον άγραφο νόμο των αγοριών στη γειτονιά, η Μαριέμ ξεκινά μια καινούργια ζωή όταν θα γνωρίσει τρία κορίτσια με ελεύθερο πνεύμα. Αλλάζει τ’ όνομά της και τον τρόπο που ντύνεται, και παρατάει το σχολείο για να γίνει αποδεκτή στη συμμορία, ελπίζοντας πως αυτός θα είναι ο δρόμος για την ελευθερία.

Βραβεία

- Βραβείο TVE «Μια άλλη ματιά» - San Sebastian IFF 2014





L'Enlevement de Michel Houellebecq / Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ / The Kidnapping of Michel Houellebecq

Γαλλία 2013, Έγχρωμο 92’

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γκιγιώμ Νικλού / Guillaume Nicloux

16 Σεπτεμβρίου 2011. Όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι εφημερίδες, τα μπλογκ, οι ιστοσελίδες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αναφέρονται σε μία και μόνο ιστορία: στο ότι ο συγγραφέας-σταρ Μισέλ Ουελμπέκ, νικητής του περίβλεπτου βραβείου Γκονκούρ το 2010, έχει πέσει θύμα απαγωγής. Κάποιοι άνθρωποι των ΜΜΕ έχουν ξεφύγει τόσο, που ισχυρίζονται πως μπορεί να είναι εμπλεγμένη κι η Αλ Κάιντα. Για τις επόμενες ημέρες, τα νέα ταξιδεύουν στους λογοτεχνικούς κύκλους και στους εκπροσώπους των μίντια, κάνοντας θόρυβο και γεννώντας εικασίες. Πρόκειται για μια θρασύτατη απαγωγή; Για μια κρίση ταυτότητας; Για ένα σχέδιο του ίδιου να αποδράσει στο εξωτερικό; Για σχιζοφρενικό ντελίριο; Ο Μισέλ δεν θα δώσει ποτέ στα ΜΜΕ καμία λογική εξήγηση για το τι του συνέβη .



Le Tableau / Ο πίνακας / The Painting

Γαλλία 2011, Έγχρωμο, 76’

Σκηνοθεσία: Ζαν-Φρανσουά Λαγκυονί / Jean-Francois Laguionie Σενάριο: Anik Le Ray, Jean-Francois Laguionie

Ένα κάστρο, ανθισμένοι κήποι, ένα απειλητικό δάσος: αυτός είναι ο πίνακας που ένας ζωγράφος άφησε ημιτελή για μυστηριώδεις λόγους. Στον πίνακα διακρίνονται τρία είδη προσώπων: οι Τουπέν, που είναι εξ ολοκλήρου χρωματισμένοι· οι Παφέν, απ’ τους οποίους λείπουν κάποια χρώματα· κι οι Ρεφ, που δεν είναι παρά σκίτσα. Οι Τουπέν, που θεωρούνται ανώτεροι, αναλαμβάνουν την εξουσία, διώχνουν τους Παφέν από το κάστρο και υποδουλώνουν τους Ρεφ. Πεπεισμένοι πως μόνο ο ζωγράφος μπορεί να επαναφέρει την αρμονία ολοκληρώνοντας τον πίνακα, ο Ραμό, η Λολά και ο Πλυμ αποφασίζουν να φύγουν προς αναζήτησή του. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς τους, θα προκύπτουν συνεχώς κι άλλα ερωτήματα: Τι συνέβη στον ζωγράφο; Γιατί εγκατέλειψε τον πίνακα; Γιατί ξεκίνησε να καταστρέφει κάποιους από τους καμβάδες του; Άραγε τα παιδιά θα μάθουν μια μέρα το μυστικό του πίνακα;