Μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, πετυχαίνει η Ελλάδα.


Καταλαμβάνει, πλέον, την 47η θέση μεταξύ 130 χωρών, που εξετάζει ο Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικότητας 2015 (GEI).

Επιπλέον, η χώρα μας, με γενική βαθμολογία 42 στα 100 στο δείκτη GEI, κατέχει σε περιφερειακό επίπεδο την 29η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν (με σειρά βαθμολογίας): ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ταϊβάν, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη. Στον αντίποδα, στις  τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται το Σουρινάμ, η Γουατεμάλα, το Πακιστάν, το Μπουρούντι, η Αιθιοπία, το Τσαντ και η Γκάνα, το Μαλάουι, η Ουγκάντα και το Μπαγκλαντές.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του GEI, η Ελλάδα μεταξύ 2014 και 2015 κατάφερε να κερδίσει 4,5 βαθμούς, επίδοση, που την κατατάσσει στις δέκα χώρες του κόσμου, με τη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Τσεχία, το Ιράν, οι ΓΠΑ και η Ισπανία συνθέτουν αυτή τη δεκάδα των χωρών.

Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνει ο δείκτης GEI, η Ελλάδα παρουσιάζει μια αμφίσημη εικόνα, διαθέτοντας ισχυρά "χαρτιά", αλλά και εγγενείς αδυναμίες. Ως δυνατά σημεία αξιολογούνται οι δεξιότητες των επιχειρήσεων σε στάδιο εκκίνησης, το ανθρώπινο δυναμικό, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, και η διεθνοποίηση.