Berlin_Wall__01.jpg
Ένα εορταστικό σαββατοκύριακο αρχίζει στο Βερολίνο για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου 1989.

 

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα Κυριακή με τη μεγάλη «λαϊκή γιορτή» που έχει στόχο να σηματοδοτήσει αυτό το ιστορικό γεγονός.

Περί τα δύο εκατομμύρια επισκεπτών, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, έφτασαν στην πρωτεύουσα.

«Τείχος της ντροπής» στη Δύση, «αντιφασιστική προστασία» στην Ανατολή, αυτό το μήκους άνω των 150χλμ οικοδόμημα υψώθηκε το 1961. Στη συνέχεια έπεσε θύμα της περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και υπό την ειρηνική πίεση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, έπεσε.

Η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στη, Ανατολική Γερμανία και κατοικούσε το 1989 στο Ανατολικό Βερολίνο, εξομολογήθηκε το περασμένο Σάββατο στο εβδομαδιαίο podcast της τα «απερίγραπτα συναισθήματά» της εκείνο το βράδυ.

«Χρειάσθηκε να περιμένω 35 χρόνια για να τα νιώσω [...] Δεν θα το ξεχάσω ποτέ» είπε η καγκελάριος, η οποία πρόκειται να εγκαινιάσει το πρωί της Κυριακής τη νέα μόνιμη έκθεση του Μνημείου του Τείχους και να παρακολουθήσει μια συναυλία στην αίθουσα του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, που υπήρξε το θέατρο του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Στο επίκεντρο των εορτασμών, που φέρουν τον τίτλο «Το θάρρος της ελευθερίας» είναι η Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Σύμβολο της διαίρεσης και μετά της ενότητας της πόλης και της Γερμανίας, το οικοδόμημα που φέρει το περίφημο τέθριππο άρμα βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του Τείχους, σε μια ουδέτερη ζώνη.

Η ορχήστρα της Στάατσκαπέλε, υπό τη διεύθυνηση του ισραηλινο-αργεντινού Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, θα σημάνει εκεί την έναρξη της γιορτής.

Καλλιτέχνες της ποπ, της ροκ ή της ραπ μουσικής θα πάρουν τη σκυτάλη το απόγευμα πριν από ένα φόρο τιμής που θα αποδοθεί γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα) στα θύματα του Τείχους, τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ενώ επιχειρούσαν να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο.

Ο αριθμός τους είναι αβέβαιος: στην Ανατολική Γερμανία τουλάχιστον 389 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν, σύμφωνα με έναν επίσημο αριθμό που οι ενώσεις των θυμάτων θεωρούν πως υπολείπεται της πραγματικότητας.

Berlin_Wall_piece_in_berlin_02.jpg

Το βράδυ θα εμφανισθούν άλλοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο βετεράνος του γερμανικού ροκ Ούντο Λίντενμπεργκ, δημιουργός το 1983 του «Ζόντερτσουγκ ναχ Πάνκοβ» (Ειδικό τρένο για το Πάνκοβ, από το όνομα μιας συνοικίας του Ανατολικού Βερολίνου), στο οποίο καταφέρεται εναντίον του τελευταίου από τους ανατολικογερμανούς ηγέτες, Έριχ Χόνκεκερ, επειδή δεν του είχε επιτρέψει να τραγουδήσει στην χώρα.

Ο βρετανός Πίτερ Γκάμπριελ, πρώην τραγουδιστής και ιδρυτής του συγκροτήματος Genesis, θα ερμηνεύσει από την πλευρά το «Heroes», το τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1977, όχι μακριά από το Τείχος, από τον Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος ζούσε τότε στο Δυτικό Βερολίνο.

Πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος έχουν κληθεί επίσης να μιλήσουν για τις αναμνήσεις τους εκείνο το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1989.

Στην πόλη βρίσκεται και ο 83χρονος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης.