Η Βάρνα της Βουλγαρίας απέσπασε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2017.


Στην εκδήλωση που έγινε στην Κλουζ Ναπόκα, στη Ρουμανία (ΕΠΝ 2015) στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, οι τέσσερεις πόλεις που έφτασαν στον τελικό για τον τίτλο της ΕΠΝ 2017 (Βάρνα, Περούτζια, Γκάλγουι, Κασκάι) παρουσίασαν τα σημεία στα οποία έχουν επενδύσει για τους νέους της πόλης τους.

Η Βάρνα μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να πάρει τον τίτλο της ΕΠΝ 2017 παρουσιάζοντας ένα πλήρες πρόγραμμα παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών για τους νέους. Η επιτροπή αξιολόγησης συμφώνησε πως η αίτηση - πρόταση της Βάρνας ήταν η καλύτερη και με πολλά οφέλη για τους νέους.

Η Θεσσαλονίκη ΕΠΝ 2014 έχει πολύ καλές σχέσεις με το Δήμο της Βάρνας και καθ’ όλο το 2014 οι δύο πόλεις οργάνωσαν σειρά από κοινές δράσεις εκπαίδευσης στελεχών ως μέρος της προετοιμασίας της υποψηφιότητάς τους. Επίσης, αντιπροσωπεία της Βάρνας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο σε μια προσπάθεια μεταφοράς τεχνογνωσίας πάνω στα οργανωτικά θέματα της ΕΠΝ 2017.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Θ-ΕΠΝ 2014 Μαρία Πασχαλίδου εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας παρουσία του Δημάρχου της Κλουζ Ναπόκα και των δημάρχων του Τορίνο (ΙΤ), Μπράγκα ( ΠΟΡΤ), Γκάντζα (ΑΖΕΡ). Οι υπόλοιπες πόλεις δεν μπόρεσαν να στείλουν αντιπροσώπους τους αλλά θα ενταχθούν στο Δίκτυο με υπογραφή των δημάρχων τους αργότερα.

Τέλος, ιδιαίτερα θετική εντύπωση έχει κάνει στη Γ.Σ. του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας η ανακοίνωση για την αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πολιτική νεολαίας στην Ελλάδα και οι πολλές θετικές αναφορές για τη Θεσσαλονικη και την ΕΠΝ 2014.