dimotiko_simboulio_20140915_02.png
Κατά πλειοψηφία –και με τις αρνητικές ψήφους όλης της αντιπολίτευσης- πέρασε, πριν λίγο, ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2015.

 

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, χαιρέτισε το ότι “φθάσαμε στο σημείο να ψηφίζουμε τον πρώτο αναπτυξιακό απολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης μετά από τέσσερα χρόνια”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας, Χασδάι Καπόν, υπογράμμισε τη θετική, για το δήμο, πορεία των χρεών, η οποία, όπως είπε, από 42 εκ € το 2010, έφθασε τα επτά εκ. € το 2015, από τα οποία τα 3 εκ. € εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ληξιπροθέσμων και εισήχθηκαν “για ασφάλεια μήπως και δεν προλάβει το υπουργείο τη διαδικασία”. Πρόσθεσε ότι “στη μείωση συνετέλεσε η ένταξή μας στο πρόγραμμα εκκαθάρισης του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και επιστέγασμα της πιστής τήρησης του προϋπολογισμού, που δε δημιούργησε νέα ελλείμματα”.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε ότι «θα συγκρουστούμε και θα σταθούμε απέναντι στη διοίκηση του δήμου, όποτε θεωρήσουμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των συνδημοτών μας. Ανάλογα, θα στηρίξουμε τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες της διοίκησης του Δήμου για την πόλη και τους Θεσσαλονικείς».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις δικές του προτάσεις τόσο στον τομέα της Ανάπτυξης, όσο και σ’ αυτόν της κοινωνικής συνοχής, δίνοντας βάση στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, την ανεργία.

Ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για «εφαρμογή του προϋπολογισμού αλά καρτ», που δημιουργεί πλαστή εικόνα, η οποία μεταλλάσσεται αργότερα.

Στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη”, Γεώργιος Αβαρλής, τόνισε:

«Μεγαλύτερη και καλύτερη ωραιοποίηση δεν έχουμε ξανακούσει. Δεν μπορεί να γίνεται η κατάρτιση του προϋπολογισμού από τεχνοκράτες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Τα μειωμένα ποσά που δίνονται στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συμμαχία”, Γ. Δελλής.

Η Ελεάννα Ιωαννίδου, επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε Δράση”, που επίσης καταψήφισε τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι «το πλεόνασμα οφείλεται σε μειωμένες χρήσεις του προϋπολογισμού». Στη δευτερολογία της υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός δίνεται σε μορφή pdf, ώστε να μην είναι δυνατές συγκρίσεις κι επεξεργασία των στοιχείων.

Ο Γ. Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, χαρακτήρισε “προσχηματικό” τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα που προβλέφθηκαν για αμοιβή των ντι τζέι των πάρτι της διοργάνωσης Θεσσαλονίκη – Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, ήταν πάνω από 50.000 ευρώ, ενώ για κοινωνική πολιτική τα αντίστοιχα ποσά ήταν μικρότερα.

Στα σημεία της κοινωνικής πολιτικής στάθηκε και ο επικεφαλής της “Ελληνικής Αυγής”, Αρτ. Ματθαιόπουλος.