“Oι αλλεπάλληλες αλλαγές και οι συνεχείς περικοπές των παροχών δεν ωφέλησαν ούτε για λίγους μήνες το ασφαλιστικό σύστημα αντίθετα, ενίσχυσαν την ύφεση και την εισφοροδιαφυγή¨”.


Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ο.Β.Σ.Θ. κος Γιάννης Παπαργύρης, στην ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλιστικό & τον Ο.Α.Ε.Ε. που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης,  σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Ο επιστημονικός Διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κος Διονύσης Γράβαρης, παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με την οποία, ενώ το  2007 οι μη ενήμεροι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ήταν 15%, σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 58% (6 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές). Πρόσθεσε πως, όπως διαφαίνεται,  το «σενάριο» προς υλοποίηση που έχει κατά νου η πολιτεία   και το Υπουργείο Εργασίας είναι να στρέψει τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση, μια ασφάλιση που θα έχει ως….πρότυπο τα κριτήρια ασφάλισης των αυτοκινήτων. «Το ασφαλιστικό σύστημα και ειδικότερα ο ΟΑΕΕ έχουν ανάγκη από παρεμβάσεις που θα έχουν στόχο την διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης και όχι την απαξίωσή της».

Ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις των Δικαστηρίων της Πάτρας και της Αθήνας  όπου μετά από προσφυγή ασφαλισμένων οφειλετών του ΟΑΕΕ που ζητούσαν θεώρηση των ασφαλιστικών τους βιβλιαρίων ,- η απόφαση των Πατρών κατέληξε ότι η μη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας λόγω ληξιπροθέσμων οφειλών τους συνιστά επαχθέστατο μέτρο εις βάρος των ασφαλισμένων, καθώς στερούνται το αγαθό της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, αγαθό το οποίο η υποχρέωση προστασίας αποτελεί πρωταρχική πρόβλεψη του συντάγματος -, οι οποίες όπως εκτίμησε στην ουσία ανοίγουν τον δρόμο για νομική διεκδίκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της πρόσβασης στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

1.372 κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ

Έκανε, επίσης, λεπτομερή αναφορά στο θέμα του οφειλομένου ποσού από τον ΟΑΕΕ προς το ΚΕΑΟ σημειώνοντας πως τα χρονικά πλαίσια σύνταξης πράξης βεβαίωσης οφειλής και αποστολής τους από τον ασφαλιστικό οργανισμό προς το ΚΕΑΟ δεν γεννούν σε καμία περίπτωση θέμα παραγραφής δικαιώματος προς είσπραξη η οποία  ανέρχεται στα 20 χρόνια.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν γίνει 1.372 κατασχέσεις ακινήτων, ενώ έχουν δοθεί 33.452 παραγγελίες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.