Ένα πλούσιο σε εκδηλώσεις Σαββατοκύριακο θα προσφέρει η ΔΕΘ-Helexpo στους Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


29η Kosmima, Helexpo Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας Νέων Ανδρών, 3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, 14η PHARMA point, έκθεση του CERN και Εργοστάσιο-Μουσείο Σοκολάτας είναι οι εκδηλώσεις που μπορούν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες της Έκθεσης αυτό το Σαββατοκύριακο (18-19 Οκτωβρίου).

«Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μετεξελίσσεται σε έναν ζωντανό πνεύμονα για την καθημερινή ζωή της πόλης. Αυτός ήταν ο στόχος μας από την πρώτη στιγμή. Να βελτιώσουμε το κλάσμα των ημερών λειτουργίας του προς τις ημέρες του χρόνου» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα Κυριάκος Ποζρικίδης τόνισε πως προτεραιότητα της ΔΕΘ-Helexpo ήταν η εικόνα της Έκθεσης να είναι φωτεινή και γιορτινή και όχι μια σκοτεινή «μαύρη τρύπα» στον χάρτη της Θεσσαλονίκης. «Τα κάγκελα έχουν πέσει στο Εκθεσιακό Κέντρο» σημείωσε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα για την εξωστρέφεια της Έκθεσης το Εργοστάσιο-Μουσείο Σοκολάτας που μετράει μέχρι στιγμής 100.000 επισκέπτες και έχει κλεισμένα ραντεβού για την ξενάγηση 50.000 μαθητών από όλη τη χώρα.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου ο κ. Ποζρικίδης αναφέρθηκε στα εξής:

- Στην 29η Kosmima (18-20 Οκτωβρίου) καταγράφεται αύξηση εκθετών κατά 17,5% και εκθεσιακής επιφάνειας κατά 24%. Το σύνολο των φετινών εκθετών είναι 98 έναντι 90 στην προηγούμενη διοργάνωση και τα τ.μ. της είναι περίπου 1.800, έναντι 1.447 πέρσι. Οι άμεσοι ξένοι εκθέτες προέρχονται από την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ έμμεσα εκπροσωπούνται και οίκοι από Μ. Βρετανία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ και Χονγκ-Κονγκ. Η έκθεση έχει προσκαλέσει και 24 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από Τσεχία, Κύπρο, Ιορδανία, Λίβανο, Τυνησία, Τουρκία, Ρωσία, Βουλγαρία και Ουγγαρία. Η Kosmima πλαισιώνεται από τον 25ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος με θέμα «Συμβολίζοντας τη Μοναδικότητα».

- To Helexpo Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας Νέων Ανδρών 2014 είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση ξιφασκίας που έχει φιλοξενηθεί ποτέ στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας πόλο έλξης για πάνω από 150 ξιφομάχους από 25 χώρες. Για τις ανάγκες της διήμερης διοργάνωσης, το περίπτερο 12 έχει μετατραπεί σε υπερσύγχρονο οπλασκητήριο με 12 πίστες ξιφασκίας. «Όλα τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος θα είναι εδώ και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει φοβερές μονομαχίες» σημείωσε ο διευθυντής του Helexpo Παγκοσμίου Κυπέλλου Ξιφασκίας Νέων Ανδρών, Πέτρος Τσώκας.

- Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ο 3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης και ο Δρόμος Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μέτρων, με περισσότερες από 15.000 συμμετοχές από 54 χώρες. Το «στρατηγείο» του αγώνα είναι στο περίπτερο 7, ενώ η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., της AIMS, της ΔΕΘ-Helexpo και του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014». «Χωρίς τη βοήθεια της ΔΕΘ-Helexpo όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του 3ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ποδιώτης. Με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής του θεσμού, Δρόσος Χριστόπουλος, τόνισε πως η διοργάνωση ενισχύει την τουριστική προσέλευση στην πόλη, με ενδιαφέρον από μεγάλα πρακτορεία αθλητικού τουρισμού, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο παίζει και η αδερφοποίησή του με ξένους μαραθωνίους.

- Στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα πραγματοποιηθεί για 14η συνεχή χρονιά το φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point. Η διήμερη εκδήλωση αποτελεί σημείο αναφοράς για τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, ενσωματώνοντας ένα κορυφαίο συνέδριο, έκθεση με 64 εταιρείες και αποτελώντας «μαγνήτη» για χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη τη χώρα. «Πρόκειται για έναν αειθαλή θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, που συγκέντρωσε πέρυσι 7.000 επισκέπτες» ανέφερε το μέλος του δ.σ. του διοργανωτή Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αργύρης Αργυρόπουλος.

Προσθέτοντας και τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας, που ξεκινά σήμερα υπό την οργανωτική ευθύνη του δήμου Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη εκτός από το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου έχει ένα ακόμα τριήμερο για να γιορτάσει.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάσθηκε επίσης η συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία θα επεκταθεί στο επόμενο διάστημα και στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. «Μακάρι οι φορείς της πόλης να πάρουν τη ΔΕΘ-Helexpo ως παράδειγμα στις κινήσεις που κάνει» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Μπάνε Πρέλεβιτς, μιλώντας για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, χαρακτήρισε ως στρατηγική τη συνεργασία, αναφέροντας μάλιστα ανάλογα παραδείγματα συνεργασιών μεγάλων ισπανικών αθλητικών συλλόγων, ενώ σημείωσε πως εκτός από τον Λευκό Πύργο δύο είναι τα πιο γνωστά brand names της Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ και ο ΠΑΟΚ.