Google_doodle_thor_20141006_01

Τη μνήμη του εξερευνητή Θορ Χέιερνταλ, από τη Νορβηγία, τιμά, σήμερα, η Google, με ένα πανέμορφο doodle που ετοίμασε.

 

Ο πρωτοπόρος της πειραματικής αρχαιολογίας, Θορ Χέιερνταλ,  γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1914 και εκτός από επιστήμονας, ήταν εξερευνητής και συγγραφέας με σημαντικό έργο.

Όταν αποφοίτησε από την πρωτοβάθμια αλλά και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποφάσισε να σπουδάσει ζωολογία και γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Το 1941 δημοσίευσε μάλιστα για πρώτη φορά τη θεωρία του σύμφωνα με την οποία η Πολυνησία αποικήθηκε σε δύο φάσεις - με διαφορά αιώνων - από κατοίκους του Περού και της Βρετανικής Κολομβίας. Η θεωρία αυτή που ερχόταν σε αντίθεση με την υπάρχουσα για την ΝΑ Ασία, δημοσιευμένη από ένα νεαρό σπουδαστή συνάντησε πολλές αντιδράσεις.

Με µια ξύλινη σχεδία µε πανιά – το «Κον-Τίκι» – και πολύ πείσµα, ο νορβηγός εθνογράφος Θορ Χέιερνταλ βάλθηκε να αποδείξει πριν από πολλά χρόνια ότι η Πολυνησία θα µπορούσε κάλλιστα να είναι αποικία της Νότιας Αµερικής και όχι της Ασίας, όπως πίστευαν και πιστεύουν στην πλειονότητά τους αρχαιολόγοι και γλωσσολόγοι.

Πράγµατι, διήνυσε 4.300 µίλια (περίπου 8.000 χλµ.) σε διάστηµα 101 ηµερών, παλεύοντας µε τα κύµατα και πιάνοντας συχνά καρχαρίες µε τα ίδια του τα χέρια.
Το 2011, 64 χρόνια µετά το επικό εκείνο ταξίδι, νέα ευρήµατα απέδειξαν ότι τελικά ο θαλασσοπόρος είχε, εν µέρει τουλάχιστον, δίκιο.

Στο doodle απεικονίζεται η σχεδία Κον Τίκι, ενώ δεξιά μπορεί να δει κάποιος μια απεικόνιση από τα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα. Ο Χέιερνταλ ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τη θεωρία ότι τα αγάλματα δεν είναι, απλά, κεφάλια, αλλά ολόκληρα, με σώμα, που είναι πακτωμένο στο έδαφος.