Μήνυμα Ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού και την αποτελεσματική αντιμετώπισή του έστειλε η ιατρική ημερίδα που διοργάνωσε χθες ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου διά της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και τις Διευθύνσεις Παιδείας - Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού - Πολιτισμού.


Η ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκατοντάδες γυναίκες όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Νομού Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής» στο πλαίσιο συμμετοχής του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου στον μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου “Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης” κ. Ελένη Ντελιοπούλου, η οποία στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλης Ταλατάς αφού ευχαρίστησε τους έγκριτους ομιλητές και επιστήμονες της ενημερωτικής εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της έγκυρης αντιμετώπισης της νόσου. “Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου επενδύοντας στη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης θα συνεχίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην προαγωγή της πρόληψης, η οποία αποτελεί το κλειδί για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας” τόνισε ο κ. Ταλατάς.

Στις νεότερες εξελίξεις στο θέμα της πρόληψης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού αναφέρθηκε ο γυναικολόγος, χειρουργός μαστού κ. Κλέαρχος Δεσίρης, ενώ η βιολόγος με ειδίκευση στη μοριακή κυτταρογενετική κ. Γλυκερία Σαμολαδά ανέπτυξε το θέμα: «Γενετική Συμβουλευτική σε Περιστατικά Καρκίνου Μαστού».

Στους ανασταλτικούς παράγοντες της πρόληψης, στο φόβο και στην άγνοια που συνθέτουν την ψυχολογία των γυναικών, αναφέρθηκε η κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια του Συλλόγου “Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης” κ. Δέσποινα Πάρτσια, ενώ η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κ. Κούλα Δερεκενάρη, η οποία μοιράστηκε με το κοινό την προσωπική της εμπειρία και τη μάχη της ενάντια στον καρκίνο του μαστού, από την οποία βγήκε νικήτρια.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, προσφέρθηκαν στο κοινό που παρακολούθησε την ενημερωτική εκδήλωση δωρεάν 32 μαστογραφίες, προσφορά των χορηγών. Η διάθεση των μαστογραφιών θα γίνει με κλήρωση, με προτεραιότητα σε ανασφάλιστες, άνεργες γυναίκες και δικαιούχους πρόνοιας.