Διαβεβαιώσεις ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, αλλά θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με ελάχιστες προσαρμογές, παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.


Μίλησε στο Mega Channel και προειδοποίησε ότι όποιος νομίζει ότι θα εξαγοράσει λίγες ψήφους δίνοντας αυξήσεις στις συντάξεις «είναι βαθιά νυχτωμένος». Πρόσθεσε ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας «δεν αναλαμβάνει τη θέση για να μετατρέψει το ασφαλιστικό ταμείο σε φιλανθρωπικό, καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή 2.600.000 συντάξεων».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά την ενοποίηση των 25 ταμείων το σύστημα έχει γίνει βιώσιμο.

Όπως υποστήριξε, έως τέλος του 2014 δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αναπροσαρμογής, ενώ οι δυνατότητες είναι οριακές. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το ταμείο επικουρικής σύνταξης είναι «ισχυρό πλεονασματικό ταμείο. Έχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο».

Ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην καταβολή του εφάπαξ, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του έτους ξεμπλοκάρουν 31.250 εφάπαξ, με τα 420 εκατ. που πάνε στα Ταμεία από το υπουργείο Οικονομικών. Τα εφάπαξ αυτά δεν θα δοθούν με το νέο μαθηματικό τύπο καθώς είναι ληξιπρόθεσμα και θα δοθούν με το παλαιό σύστημα.

Σχετικά με το σύστημα συνταξιοδότησης που θα ισχύσει από 1.1.15 διαβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζει όσους είναι σήμερα συνταξιούχοι.

Ερωτηθείς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία σημείωσε ότι το 84% των χρεών είναι από την περίοδο της ευημερίας. «Μόλις τον Αύγουστο χαρτογραφήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα και τα οποία τον Αύγουστο έφτασαν τα 10,5 δισ. ευρώ».

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις επικείμενες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τονίζοντας ότι αρχικά αφορά πολίτες από 13 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων, την Έδεσσα, Γρεβενά, Καλλιθέα, το Μεσολόγγι, την Τρίπολη, τη Σύρο, τη Σάμο και του δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τρίτη παρουσία και του πρωθυπουργού.

Στο τέλος 2015 αρχές 2016 αναμένεται η πλήρης εφαρμογή.