kirizoglou_mpoutaris_01.jpg
ΠΑΣΟΚ εναντίον Νέας Δημοκρατίας στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Γιάννης Μπουτάρης, που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ από τη μία κι ο Λάζαρος Κυρίζογλου, που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, θα διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου.

 

Μάλιστα, ο Γιάννης Μπουτάρης, λαμβάνει ισχυρή ΠΑΣΟΚική στήριξη, αφού τάσσονται μαζί του ο  Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, γνωστός για το “πράσινο” παρελθόν και παρόν του, αλλά και ο, επίσης, στηριγμένος από το “κίνημα” δήμαρχος Θέρμης, Θ. Παπαδόπουλος.

Σήμερα, Μπουτάρης, Δανιηλίδης και Παπαδόπουλος, έκαναν την πρώτη προσπάθεια να εμφανίσουν συμμαχία ΠΑΣΟΚων και… ανεξάρτητων, κόντρα στον Λάζαρο Κυρίζογλου. Σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης (που άλλαξε… υποψηφιότητα με τον Σίμο Δανιηλίδη ο οποίος είναι, ως τώρα, πρόεδρος), ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης(που ως τώρα ήταν πρόεδρος και τώρα θα στηρίζει Μπουτάρη) και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, υπό το βλέμμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παν. Αβραμόπουλου, που προέρχεται, επίσης, από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επικράτηση απέναντι στο "γαλάζιο" ψηφοδέλτιο.

Μάλιστα, ο Γιάννης Μπουτάρης, προσπάθησε να δικαιολογήσει το πώς βρίσκεται, πλέον, καθαρά κάτω από την πράσινη σημαία: «Είχα πει ότι θα κατέβω ανεξάρτητος τόσο στην ΠΕΔΚΜ, όσο και στην ΚΕΔΕ. Η συστηματική όμως ανακοίνωση του άκρως κομματικού σχήματος και οι μη σοβαρές ενέργειες (ψιλοεκβιασμοί, ψέματα κτλ.) με οδήγησαν στην απόφαση να κάνουμε κοινή κάθοδο, με εμένα μπροστά για να αποκαταστήσουμε μια άλλη ισορροπία. Εξάλλου, με τον Σίμο και με τον Θόδωρο είμαστε στην ίδια ομοταξία και την προηγούμενη φορά κατεβήκαμε στις εκλογές μαζί υπό τον Σίμο και κερδίσαμε». Και για να δικαιολογήσει και τα περί ανεξαρτησίας, πρόσθεσε: «Οι κομματικοί εναγκαλισμοί και προσηλώσεις είναι άκρως επικίνδυνα για τον τρόπο λειτουργίας των δήμων», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Λάζαρου Κυρίζογλου.

Ο κ. Δανιηλίδης υπερασπίστηκε το έργο του και υποστήριξε: «Δεν κάνουμε πολιτικές κωλοτούμπες αναλόγως ποιος είναι πρωθυπουργός. Οι απέναντι δεν προήλθαν από παρθενογένεση. Με Κακλαμάνη στην ΚΕΔΕ και Παπαγεωργόπουλο εδώ διοικούσαν τα συλλογικά όργανα. Για ποια ανατροπή μιλάνε»;

Για κοινή προσπάθεια έκανε λόγο ο δήμαρχος Θέρμης: «Δε θέλουμε να είμαστε φτωχός συγγενής της κεντρικής διοίκησης, αλλά ισότιμοι και να συναποφασίζουμε για τα τοπικά θέματα», είπε ο Θ. Παπαδόπουλος.

Η απάντηση του Λάζαρου Κυρίζογλου

Πυρ και μανία ήταν, πάντως, ο “γαλάζιος” υποψήφιος, Λάζαρος Κυρίζογλου. Σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για τους ίδιους ανθρώπους, «που ανήκουν στην ίδια αυτοδιοικητική παράταξη της Π.Ε.Δ. και σήμερα είναι η απερχόμενη διοίκηση της Π.Ε.Δ., ύστερα από μακρά διάρκεια διαβουλεύσεων με τον εαυτό τους, κατέληξαν την τελευταία στιγμή σε μεταξύ τους “αρραβωνιάσματα” … Ο κ. Σ. Δανιηλίδης, απερχόμενος Πρόεδρος της ΠΕΔ, κρυπτόμενος πίσω από τον κ. Ι. Μπουτάρη και ο κ. Ι. Μπουτάρης καλύπτοντας “με τα φτερά του” τον κ. Σ. Δανιηλίδη επιχειρούν με τον μανδύα του δήθεν ανεξάρτητου να ξεγελάσουν τους συναδέλφους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και να κρατηθούν στο τιμόνι της ΠΕΔ. Ο μέχρι χθες δήθεν ανεξάρτητος υποψήφιος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, κ. Ι. Μπουτάρης, σήμερα απέδειξε πόσο “ανεξάρτητος” είναι. Αυτός που προσβάλει ανεπίτρεπτα συναδέλφους ως μη σοβαρούς, με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, τοποθετείται κάθε φορά ανάλογα με τις περιστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλει, μάλιστα, τον Γιάννη Μπουτάρη, ως απόντα από τις συνεδριάσεις της ΠΕΔ, αφού, όπως υπογραμμίζει, «ήταν απών σε 37 από τις 44 συνεδριάσεις του Δ.Σ. και παραβρέθηκε μόνον σε 7 για λίγα λεπτά. Τώρα έρχεται … να σώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση», προσθέτει.

Υποστηρίζει πως η αυτοδιοικητική κίνηση της οποίας ηγείται απέδειξε εδώ και τέσσερα χρόνια ότι υπηρετεί την ενότητα, αφού δεν άσκησε αντιπολίτευση στην ΠΕΔ κι ότι συνέβαλε «πάντοτε χωρίς καμία εξαίρεση στην ενότητα και την κοινή διεκδίκηση. Δεν αναζητούσαμε αυτό που μας χωρίζει αλλά αυτά που μας ενώνουν», ισχυρίζεται.

Τέλος, καλεί τους δημάρχους σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Πόσοι επιλέγουν ποιους

Μεταξύ των 200 εκλεκτόρων στην προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη φέρεται να πρόσκεινται οι 105, 75 να προέρχονται απο το ΠΑΣΟΚ ή να είναι ανεξάρτητοι, 16 πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και 4 στο ΚΚΕ. Τα νούμερα δείχνουν Κυρίζογλου. Επίσης, είναι γνωστή η μουρμούρα για το πόσο “ενωτικός” είναι ο Γιάννης Μπουτάρης, μετά την αποπομπή από τις αντιδημαρχίες του Ανδρέα Κουράκη, που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ. Πάντως, ένα είναι σίγουρο: Στις κάλπες δεν προσέρχονται οι αριθμοί…