Με την προτροπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή πριν από 40 χρόνια, όταν επέστρεφε στη χώρα με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, για «σωφροσύνη, πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα» άρχισε την ομιλία του

ο Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, στο Ίδρυμα Γραμμάτων και Τεχνών, στην Αθήνα.

Μια εκδήλωση όπου συζητήθηκαν και κάποιες απουσίες, αλλά και κάποιες παρουσίες: Από τις παρουσίες-έκπληξη στην εκδήλωση ήταν του άλλοτε ισχυρού άνδρα των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, Θοδωρή Ρουσόπουλου. «Παρών», φυσικά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καθώς και κορυφαία στελέχη όλων των εποχών, όπως οι Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη. Στους απόντες συγκαταλέγονται οι Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιώργος Σουφλιάς και Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα σύντομα θα μπορεί μόνη της να ρυθμίζει τα του οίκου της, χωρίς νέα δανεικά. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο «νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν».

Υπογράμμισε ότι το «ανεξόφλητο γραμμάτιο του 1974» είναι να ξεριζωθεί από τη χώρα ο λαϊκισμός, να γίνει η Ελλάδα Ευρώπη, «γιατί τότε μπήκε στην Ευρώπη, χωρίς όμως να γίνει Ευρώπη».

Διαβεβαίωσε ότι η χώρα βγαίνει πλέον από την ύφεση, «δεν το λέμε εμείς, το λένε οι διεθνείς οργανισμοί», ενώ η ανεργία σημειώνει πτώση, έστω και με μικρούς ρυθμούς.

Αναφέρθηκε επίσης στις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό του 2015, όπως τη μείωση της έκτακτης εισφοράς, την διατήρηση του ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα, τη δυνατότητα πολλών δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ζήτημα της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια», το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ.

Αναφορά στο "λεφτά υπάρχουν"



Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην πρόσκληση που είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής το καλοκαίρι του 2009 για συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί για να εισπράξει την άρνηση και το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». «Ένα σύνθημα που βρίσκει και σήμερα μιμητές» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει η πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με χρονικό ορίζοντα (της πρώτης φάσης) τον Ιούνιο του 2016, που λήγει η θητεία της παρούσας Βουλής. Επανέλαβε μερικές από τις προτάσεις της ΝΔ για το ζήτημα, όπως τη διαφάνεια στην πολιτική, την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Άνοιγμα στον κεντροδεξιό χώρο



Ολοι περίμεναν ένα άνοιγμα στην κεντροδεξιά. Ήρθε όταν ο κ. Σαμαράς είπε πως είναι «υποχρέωση όλων να ανοίξουμε τις πόρτες σε όλους όσους δεν είναι σήμερα εδώ».

Η σημερινή μας εκδήλωση παίρνει το χαρακτήρα ενός εθνικού συναγερμού ενότητας, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Πρόσθεσε ότι «η πατρίδα μας δεν έχει άλλα περιθώρια για άλλα μεγάλα λάθη».

Βολές στον ΣΥΡΙΖΑ

Εμμέσως αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κάποιοι φόρεσαν σταυρό χριστιανού και κοστούμι ευρωπαίου».   Δεν θα παίξουμε τώρα με λατινοαμερικάνικους πειραματισμούς και τριτοκοσμικά πειράματα, συνέχισε.



Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής με δεδομένο -όπως είπε- ότι σχεδίαζαν «ένα αληθινό έγκλημα, να χτυπήσουν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο "διπλό πόστο" του Δ. Αβραμόπουλου στην Ε.Ε, ενώ ευχαρίστησε ονομαστικά τον -παρόντα- επίτιμο πρόεδρο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
_____________________________________________________________________________
Με πληροφορίες από το www.in.gr