tsipras_stournaras_20141030_02.jpg

Την ανάγκη οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε

δήλωσή του μετά την συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο πρόβλημα του χρέους, εξέφρασε φόρους ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων, ενόψει εκλογών και στο πλαίσιο αυτό «προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι με την στάση που τηρεί η κυβέρνηση, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου και σημείωσε «την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα».

Επανέλαβε δε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο» και είπε ότι την διαπραγμάτευση για το χρέος «μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία».

Αναφερόμενος στην συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης, ενώ υπενθύμισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δισ. ευρώ.

Έφθασε, λοιπόν, η ώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Τι του είπε ο Στουρνάρας

Για την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Ι.Στουρνάρας, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενημερώνοντας τον για τα αποτελέσματα των stress test και την εν γένει κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αύριο, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής του «Ποταμιού». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τέλος στις 13 Νοεμβρίου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ.

Και τι τους… είπε η Βούλτεψη

Για λαϊκισμό κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως ούτε η ενημέρωση που έλαβε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ούτε οι θετικές προσδοκίες από το επικείμενο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια απέτρεψαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από τον συνήθη λαϊκισμό του.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως όσα έλεγε για τις τράπεζες ήταν εκτός πραγματικότητας και πως τα 11,4 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς».

«Και επομένως στην ουσία παραδέχθηκε ότι αυτό που παρουσίασε ως "πρόγραμμα" στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον αέρα. Παρ' ολα αυτά, εξακολουθεί να καταθέτει τις ..."προτάσεις" του και να μην καταλαβαίνει ότι πέφτει συνεχώς σε όλο και πιο οδυνηρές αντιφάσεις» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.