Υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, ο ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) διοργανώνει τη Βιωματική Προσομοίωση Κινητικής Αναπηρίας “Δράση στους Δρόμους” το Σάββατο 11/10, 11.00-14.00, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία είναι η δυσκολία μετακίνησης και κυρίως η έλλειψη προσβασιμότητας.

Οι διοργανωτές της προσομοίωσης θέλουν από όλους να μπουν στη διαδικασία να δουν αλλιώς τους χώρους γύρω τους. Να τους προσεγγίσουν κάτω από το πρίσμα ενός ατόμου που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα.

Το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης του ΣΚΕΠ «Δράση στους δρόμους», που θα εξελιχθεί στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει:

1. Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής αναπηρίας, με μικρούς και μεγάλους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας να κάθονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους.

2. Καταγραφή προσβασιμότητας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων. Μοιράζεται στο κοινό ένα ερωτηματολόγιο προσβασιμότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί από στελέχη του ΣΚΕΠ, άτομα με κινητική αναπηρία.

Η συγκεκριμένη βιωματική προσέγγιση έχει ως στόχο:

Α) Την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, δηλαδή της μη προσβασιμότητας.

Β) Την εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας, μέσω της ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης του γενικού πληθυσμού στα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσβασιμότητας.

Γ) Την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης όσων δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.