voulgaros_proedros_leipsano_samouil_20141006_01

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της χώρας του, για να

προσκυνήσει το λείψανο του τσάρου Σαμουήλ, που βρίσκεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

«Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τον τρόπο που η Ελλάδα διαφυλάττει την ιστορική της μνήμη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον «αξιοπρεπή τρόπο, με τον οποίο φυλάσσονται τα οστά».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να παραχωρήσει, η Βουλγαρία, ελληνικά κειμήλια που κατέχει, απάντησε ότι «η απόφαση θα ληφθεί εφ' όσον η Βουλγαρία και η Ελλάδα ακούσουν τους αξιόλογους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, τις ομάδες που εργάζονται πάνω σε αυτά τα θέματα από τη μία και την άλλη πλευρά».

Τον Βούλγαρο πρόεδρο ξενάγησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, μαζί με την διευθύντρια του μουσείου, Αθηνά Τσιλιπάκου.

Το λείψανο του Τσάρου βρέθηκε το 1969, κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τον νυν ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Ν. Μουτσόπουλο, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στις Πρέσπες. Καθώς σήμερα συμπληρώνονται 1.000 χρόνια από το θάνατο του Σαμουήλ, που θεωρείται «πατέρας» του βουλγαρικού έθνους, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, σε μια συμβολική και διπλωματική ενέργεια, ήρθε στη Θεσσαλονίκη κι επισκέφθηκε το μουσείο, για να προσκυνήσει το λείψανο.