Επίδομα μητρότητας, λόγω κυοφορίας και λοχείας, για τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό θα λαμβάνουν οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), οι οποίες ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα.

Τη χορήγηση του επιδόματος, που ανέρχεται στα 200 ευρώ το μήνα, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε είδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος αποκλειστικά.

Για τη χορήγηση του επιδόματος, οι ασφαλισμένες πρέπει να καταθέσουν, α) αίτηση στον οικείο Τομέα Ασφάλισης του ΕΤΑΑ, και ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού. Απαιτείται ακόμη η υποβολή εκ μέρους της ασφαλισμένης υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/1985 ότι ασκεί αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα και δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας. Η αίτηση για χορήγηση του επιδόματος πρέπει να υποβάλλεται μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία τοκετού.
 
Από το ΑΠΕ