Με δυσκολία συγκεντρώνουν τα κοινόχρηστα οι διαχειριστές των πολυκατοικιών στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ιδιοκτήτες εταιριών που αναλαμβάνουν τη συγκέντρωση κοινοχρήστων δηλώνουν στο salonicanews.com, ότι και τα ίδια αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία.

«Υπάρχουν πελάτες που έχουν να πληρώσουν… εξάμηνα», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι, το χειμώνα, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Αιτία το… πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως εξήγησαν, πλέον τα νοικοκυριά, σε μεγάλη πλειοψηφία, έχουν εγκαταστήσει στα διαμερίσματά τους ατομικές πηγές θέρμανσης –είτε αυτές που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, είτε φυσικού αερίου, είτε λέβητες πέλετ ή ξύλων, ακόμη και ατομικά καλοριφέρ πετρελαίου, αφού η «κεντρική θέρμανση» στις περισσότερες πολυκατοικίες έχει καταργηθεί. Όταν, όμως, έρχεται ο λογαριασμός των κοινοχρήστων, αφού, πλέον, δεν περιέχει πετρέλαιο και η θέρμανση των διαμερισμάτων είναι εξασφαλισμένη από άλλες πηγές, αφήνεται στην άκρη, απλήρωτος!

«Είμαστε πολυκατοικία 15 διαμερισμάτων», μας λέει ο Κώστας Τ., διαχειριστής σε πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. «Μόλις τρεις πλήρωσαν κοινόχρηστα αυτόν τον μήνα, αφού οι υπόλοιποι προτίμησαν να κρατήσουν τα χρήματα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Έχουν εγκαταστήσει ατομικά καλοριφέρ και τρεις από αυτούς λέβητες πέλετ. Πώς θα πληρωθεί το ρεύμα του ασανσέρ», αναρωτιέται;

Παρόμοια κατάσταση και σε γραφείο διαχείρισης οικονομικών πολυκατοικιών της Πυλαίας: «Τα… φέσια έφθασαν στον αστράγαλο. Υπάρχει πολυκατοικία στα Πυλαιώτικα, στην οποία από τους 12 ενοίκους μόνον οι τέσσερις παραμένουν στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν ούτε την καθαρίστρια», μας είπε ο Παναγιώτης Δ., εισπράκτορας του γραφείου!

Ένας από τους… «δεν πληρώνω», ο Θωμάς Κ., 67 χρόνων, δίνει τη δική του διάσταση: «Ήμουν νοικοκύρης και μ’ έκαναν… κακομοίρη. Ζεσταίνομαι με έιρ κοντίσιον, εγώ και η κυρά. Μας έρχεται και φθηνότερα. Ζούμε στον πρώτο όροφο. Για ποιο λόγο να πληρώνω ασανσέρ; Κι όσο για την καθαριότητα, ας πάρουμε όλοι μια σκούπα κι ένα σφουγγαρόπανο κι ας καθαρίσουμε τη σκάλα του ορόφου μας. Πώς τα κάνανε οι μανάδες μας; Ας τα κάνουμε κι εμείς»!

Για το λογαριασμό της ΔΕΗ, όμως και το πώς θα ΄χει… φως το κλιμακοστάσιο, απάντηση δε μας έδωσε…