elbo_diamartyries_poreia_20140124_03.jpg
Υπεκφυγή χαρακτηρίζει την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, για την ΕΛΒΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση της βουλευτού Θεσσαλονίκης, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, επισημαίνεται ότι η απάντηση δόθηκε με καθυστέρηση και είναι «καθαρά τυπική».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο δε δίνει καμία ενημέρωση σχετικά με το μέλλον τις επιχείρησης και των εργαζομένων μετά το τέλος της διαδικασίας εκκαθάρισης, η οποία -όπως σχεδόν μονολεκτικά αναφέρει- «αφορά στη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη πλειοδότη επενδυτή για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΒΟ».

Όπως υπογραμμίζεται «η Κυβέρνηση επιλέγει την απαξίωση και το «λουκέτο» σε άλλη μια στρατηγική δημόσια επιχείρηση κατ' εντολή των δανειστών, ακολουθώντας το μοντέλο της ΕΡΤ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι οι συνταξιούχοι της επιχείρησης, στους οποίους οφείλει το Υπουργείο ως κύριος μέτοχος της ΕΛΒΟ νόμιμες αποζημιώσεις ύψους πάνω από 1,5 εκατομμυρίου, θα αποζημιωθούν από τελικά από το εκπλειστηρίασμα –όποτε και αν προκύψουν τα αντίστοιχα έσοδα, την ίδια στιγμή που, από το Φεβρουάριο δόθηκαν με τροπολογία 14 εκατομμύρια ευρώ στη επιχείρηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, τα οποία προβλέπεται να αντισταθμιστούν επίσης από το εκπλειστηρίασμα.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι δε δόθηκαν στοιχεία για την αμοιβή του εκκαθαριστή, με τη δικαιολογία ότι «η τυχόν ευρεία δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων και γενικότερα των όρων των συμβάσεων αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ του Δημοσίου στην σύναψη τυχόν νέων αντίστοιχων συμβάσεων υπηρεσιών και δυσχεραίνει σημαντικά τις συνεχείς προσπάθειες μείωσης του κόστους των υπηρεσιών προς το Δημόσιο».

«Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η διαφάνεια στις συναλλαγές του Δημοσίου και η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας κρίνεται από το Υπουργείο ότι «αποδυναμώνει την διαπραγματευτική ισχύ του Δημοσίου». Άραγε, μας δηλώνει με αυτόν τον τρόπο ότι οι εργολάβοι διαφόρων υπηρεσιών προς το Δημόσιο - και μάλιστα αυτοί που αναλαμβάνουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας - θεωρούν ασύμφορη οικονομικά την κοινωνική λογοδοσία; Ή μήπως ότι η αμοιβή του εκκαθαριστή είναι υπερκοστολογημένη σε τέτοιο βαθμό που ‘’αποδυναμώνει την διαπραγματευτική ισχύ του Δημοσίου στην σύναψη τυχόν νέων αντίστοιχων συμβάσεων’’», αναρωτιέται η κ. Χαραλαμπίδου;