Το Υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πληρώσει το...μάρμαρο για τις διαρροές προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων Φορολογουμένων σχεδόν επί μια 12ετία.>>>
Πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε καταδικαστεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να καταβάλλει 150.000 ευρώ για τη διαρροή σε διάφορες εταιρείες εµπορίας δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα -απόρρητων προσωπικών φορολογικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών τουλάχιστον επί μια 12ετία (από το 2000 έως και το 2012 ) .
Μάλιστα η Αρχή απέρριψε και το αίτημα της Γραμματείας για μείωση του προστίμου.
Υπενθυμίζεται ότι τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα όλων των ελλήνων φορολογουμένων είχαν καταστεί με ευθύνη της ΓΓΠΣ αντικείμενο παράνομης επεξεργασίας από τρίτους, μετά από σειρά αλλεπάλληλων διαρροών.
Η διαρροή οφειλόταν στην μη ύπαρξη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή, ανίχνευση και διερεύνηση περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων στην υπηρεσία αυτή.
Στη διάθεση των εταιρειών είχαν βρεθεί στοιχεία, όπως: 1) στοιχεία του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης για τα οικονοµικά έτη από το 2003 έως και το 2009 και εν µέρει για το 2012, 2) στοιχεία του εντύπου Ε2 της φορολογικής δήλωσης για το οικονοµικό έτος 2006, 3) στοιχεία του εντύπου Ε9, 4) στοιχεία του ΕΤΑΚ, 5) στοιχεία της έκτακτης εισφοράς του ν. 3986/2011 για το οικονοµικό έτος 2011, 6) στοιχεία του μητρώου φορολογουµένων, 7) στοιχεία των σηµειωµάτων περαίωσης του έτους 2010 και 8) στοιχεία τελών κυκλοφορίας οχηµάτων για τα έτη από το 2006 έως και το 2012.
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το 2013 η Αρχή επέβαλε στην ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, πρόστιμο 150.000 ευρώ και την κάλεσε να εφαρμόζει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας.
Στη συνέχεια όμως η ΓΓΠΣ ζήτησε να της χορηγηθεί χρόνος συμμόρφωσης και να μειωθεί κατά πολύ το χρηματικό πρόστιμο.
Η Αρχή όμως έκρινε ότι η ΓΓΠΣ δεν αμφισβητεί τα πραγματικά δεδομένα της διαρροής προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων και τις παραβάσεις που της αποδίδονται και με την υπ΄ αριθμ. 117/2014 απόφασή της απέρριψε το αίτημα της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ύψους του προστίμου.