Η εύκολη επικράτηση στην ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και η αδυναμία εκφοράς πειστικού πολιτικού λόγου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναπτέρωσε τις ελπίδες του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για κυβέρνηση... μακράς πνοής.


«Η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε απόψε στη Βουλή δεν θα διαψευστούν. Οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν απολύτως», δήλωνε, αμέσως μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωνε, μάλιστα, ότι οι εκλογές θα γίνουν «το 2016».

Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο Σαμαράς θα πρέπει να βρει 180+1 βουλευτές για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, χθες, του έδωσαν αυτήν την ελπίδα:

Ο Τσίπρας επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του και κατέληξε στη γνωστή επωδό: Εκλογές τώρα! Θύμισε τους αρχηγούς της Ν.Δ., οι οποίοι, επί χρόνια, ζητούσαν το ίδιο πράγμα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τα κατάφερναν.

Καμμένος και Κουβέλης τράβηξαν εντελώς διαφορετικές ρότες. Έδειξαν να μην υπάρχει κοινός στόχος.

Το ΚΚΕ, δια στόματος Αλέκας Παπαρήγα, διατήρησε την πολιτική γραμμή που ακολουθεί εδώ και χρόνια, είτε η χώρα έχει τη δυνατότητα να πορευτεί χωρίς δανεικά, είτε όχι...

Ο Βενιζέλος έδειξε πως, σε αυτήν τη φάση, είναι μοιραία δεμένος στο Δεξιό καράβι κι αν κάνει το λάθος να κόψει τους κάβους, ο ένας κωπηλάτης του θα πηγαίνει Αριστερά, ο άλλος πιο αριστερά κι ο τιμονιέρης θα παρατήσει, απλά, το τιμόνι...

Στις εκλογές, όμως, δεν ψηφίζουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Κι επειδή, ακριβώς, ψηφίζει ο λαός, ο Σαμαράς έχει μια ευκαιρία... τριών μηνών, να κερδίσει την παρτίδα: Να αποδείξει ότι το ΔΝΤ φεύγει από τη χώρα, να υπογραμμίσει πως η λύση του ΣΥΡΙΖΑ της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε", αφού το Ταμείο διαθέτει τα μισά χρήματα από αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί, να πείσει τις τράπεζες να ανοίξουν τους κρουνούς, να κάνει πράξη τις λύσεις που θα ευνοούν τους χρεωμένους των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων -κι όχι τις τράπεζες και το δημόσιο- και να περάσει από την αφαίμαξη στην ανατροφοδότηση.

Αλλά πάνω από όλα να σταματήσει κάθε προσπάθεια ακόμη και υπουργών του, να δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους, εξαγγέλλοντας "αξιολογήσεις" που δεν είναι τίποτα άλλο από απολύσεις.

Αν δεν ξαναδημιουργήσει την ελπίδα για το μέλλον, όσες ψηφοφορίες κι αν κερδίσει στη Βουλή, την εμπιστοσύνη των πολιτών δεν πρόκειται να την κερδίσει.

Δ.Ι.Ασ.