Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Πατριάρχης Σερβίας, κ.κ. Ειρηναίος, τέλεσε, σήμερα το πρωί, επιμνημόσυνη δέηση στο σέρβικο τομέα του Συμμαχικού Στρατοπέδου στη Θεσσαλονίκη.

Τίμησε τη μνήμη των 7.500 Σέρβων στρατιωτών που «έπεσαν» κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βόρεια Ελλάδα.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρέσβης της Σερβίας και σύσσωμα τα μέλη αυτού, καθώς και πολύς κόσμος.



Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όπου ο Παναγιώτατος τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου της 3ης τάξης τον υπερήλικα φύλακα του νεκροταφείου, τον Τζόρτζι Μιχαήλοβιτς, που όπως είπε ο Πατριάρχης Σερβίας: «Βρίσκεται εδώ και φροντίζει τα κοιμητήρια, ενώ ξέρει ακόμη και τα ονόματα όσων είναι θαμμένοι».

Επίσκεψη στο Χορτιάτη

Στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στα συμμαχικά νεκροταφεία. Απέτισε φόρο τιμής στα 149 θύματα των Ναζί που είχαν καεί ζωντανοί το 1944.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Πυλαίας, Χορτιάτη και Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο πρέσβης της Σερβίας, όπως και επίσης ο πρέσβης της Γερμανίας.

Ο κ.κ. Ειρηναίος, στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε σε σφαγές Ναζί σε πόλεις και χωριά της Σερβίας και είπε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, σε αυτούς τους πολέμους, σκότωναν και αδέλφια μας Χριστιανοί. Δε θέλω να πω περισσότερα, αλλά ξέρουμε κι εμείς, ξέρει και ο Θεός».

Ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, στην προσφώνησή του ζήτησε από τον Πατριάρχη Σερβίας να προσεύχεται και για τον ελληνικό λαό, που περνά δύσκολες ημέρες. Ο κ.κ. Ειρηναίος, με τη σειρά του απάντησε: «Ο Θεός να ευλογεί τον ελληνικό λαό, τόσο στη χώρα όσο και στη διασπορά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε πάντοτε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι να είμαστε δεμένοι. Πολλοί είναι εναντίον μας, αλλά εμείς να τους κάνουμε φίλους μας».



Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης Σερβίας, πάντα συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ.Βαρνάβα, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Γερόντισσα δώρισε στον Παναγιώτατο εγκόλπιο της Αναστάσεως. Στην ομιλία του ο πατριάρχης Σεβρίας τόνισε πως η μητέρα του έγινε και αυτή μοναχή.

«Πολλές φορές, προσπάθησαν να γκρεμίσουν τα μοναστήρια μας και να μας αναγκάσουν να σταματήσουμε να πιστεύουμε. Το έκαναν και οι κομμουνιστές. Όμως, είμαστε ακόμη εδώ... Ο κομμουνισμός που είναι;», αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια προσκύνησε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Χορταΐτισσας.
_____________________________________________________________________________
Με πληροφορίες από το www.agioritikovima.gr
Φωτογραφίες από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και το www.agioritikovima.gr