Μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών ζητά με γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.


Με αφορμή την πρόσφατη δημοπρασία αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, ο κ. Ζαγοράκης, καλεί την Επιτροπή να αναλάβει δράσεις ενάντια στην παράνομη ηλεκτρονική διακίνηση αρχαιοτήτων, η οποία τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ιδιαίτερα, στις κατηγορίες μικρών αντικειμένων, όπως τα  αρχαία νομίσματα.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ηλεκτρονικών δημοπρασιών δεν αναφέρεται ο τρόπος κτήσης των συγκεκριμένων αντικειμένων, ενώ δεν έχει προηγηθεί η πλήρης ταυτοποίηση και τεκμηρίωσή τους από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Επιπλέον, η ελλιπής τήρηση αρχείων πωλήσεων, και τα αμφιβόλου προελεύσεως πιστοποιητικά κτήσης, όταν αυτά υπάρχουν, καθιστούν σχεδόν αδύνατο τον έλεγχο των συναλλαγών, με αποτέλεσμα οι εν λόγω δημοπρασίες να λειτουργούν πολλές φορές ως "γέφυρες" νομιμοποίησης προϊόντων αρχαιοκαπηλίας.

Τέλος, ο κ. Ζαγοράκης ερωτά την Επιτροπή, κατά πόσο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο  σχετικά με την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών, καλύπτει επαρκώς τις ιδιαιτερότητες των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ενώ καλεί παράλληλα  την Επιτροπή να δώσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό αιτημάτων των κρατών μελών για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων  σε ανάλογες περιπτώσεις.