diskario3.jpg

Μια από τις παλαιότερες εικονικές παραστάσεις του Χριστού αποκαλύφθηκε στην Ισπανία από μια ομάδα αρχαιολόγων.

 

Πρόκειται για γυάλινο δισκάριο που εικονίζει τον Χριστό, χωρίς γένια, φορά έναν φιλοσοφικό τήβεννο και κρατά ένα σταυρό.

diskario2.jpg

Δίπλα στον Χριστό είναι δυο Απόστολοι που οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι είναι οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος. Επίσης υπάρχει χαραγμένο το ΧΡ. Τα τρία πρόσωπα έχουν φωτοστέφανα. Επίσης η εικονική παράσταση περιλαμβάνει ένα ουράνιο θόλο, πλαισιωμένο από δύο φοίνικες που στην χριστιανική εικονογραφία αντιπροσωπεύουν την αθανασία και τη μεταθάνατο ζωή και τον παράδεισο.

Αυτή είναι μια από τις αρχαιότερες ανακαλύψεις στη Ισπανία. Η Κατασκευή του Αγίου Δισκαρίου, όπως εικάζεται ότι είναι, πρέπει να είναι πριν τον 4ον αιώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλή της αρχαιολογικής ανακάλυψης Marcelo Catro, διότι μετά τον 4ον αιώνα υπήρχαν παπικές διαταγές που καθόρισαν την κατασκευή των Ιερών Σκευών για την θεία Ευχαριστία μόνο από ασήμι.

diskario1.jpg

Η εικονική παράσταση του Χριστού χωρίς γένη, όπως την περιγράφουν οι αρχαιολόγοι στο Αγιο Δισκάριο, μάλλον ανήκει στην περίοδο των Βησιγότθων που ήταν αρειανοί στην Ισπανία. Στην αρειανική χριστολογική αντίληψη ο Χριστός αποτελεί ένα κατώτερο θεό, το οποίο αντανακλάται στην τέχνη, με στοιχεία ρωμαϊκά και βυζαντινά.


από το http://www.agioritikovima.gr/